Filtre:
Edituri
 Art(11) Humanitas(10) Polirom(9) Vintage(4) Dell Books(4) Penguin Books(3) Univers(3) Panther Books(2) Granada(1) Delta(1) Indigo(1) Laurel(1) Putnam(1) Vintage Books(1) Dial Press(1) Delacorte Press Book(1) Du Seuil(1) Litera(1) Random House(1) Cartea Romaneasca(1) Rao(1)
Pret
  5 - 10 Lei (2)  10 - 20 Lei (1)  20 - 50 Lei (2)  50 - 100 Lei (1)
An aparitie
19632020
Limba
 Romana(36) Engleza(22) Franceza(1)
Coperti
 Brosate(43) Cartonate(12) Cartonate si supracoperta(4)
Colectii
 Biblioteca Polirom(9) Raftul Denisei(9) Globus(3)

Filtrează
Carti Kurt Vonnegut
Ordonează
Pagina: 123
Carti Kurt Vonnegut
Despre Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut s-a născut pe 11 noiembrie 1922 în Indianapolis, oraş pe care îl va folosi îl lucrările sale de-a lungul vieţii ca pe un simbol al păstrării valorilor americane. Cărţile acestuia abundă în satiră şi umor negru, înglobate în tehnici literare postmoderne, fantasy şi science-fiction, scopul creaţiilor sale fiind acela de a sublinia ororile și ironiile civilizaţiei contemporane, vizavi de care scriitorul are o viziune fatalistă, păstrându-şi, însă, valori umaniste moderne. Şi tatăl şi bunicul său fuseseră arhitecţi. Mama sa, Edith, era fiica unui berar înstărit din Indianapolis; ea s-a sinucis prin supradoză de medicamente pe 14 mai 1944, dată la care se sărbătorea Ziua Mamei în SUA. Kurt a urmat liceul la Shortridge, unde a lucrat la The Daily Echo, primul ziar al unui liceu apărut în Statele Unite. A continuat să scrie şi la publicaţia universităţii la care a studiat, Cornell University din Ithaca, unde şi-a luat licenţa în biochimie înainte să se înroleze, în 1943, în Forţele Aeriene. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost capturat de germani şi a fost unul dintre supravieţuitorii bombardamentelor de la Dresden din februarie 1945, unde bombardiere britanice şi americane au lansat asupra oraşului explozibili şi bombe incendiare, ucigând şaizeci de mii de civili. Vonnegut şi alţi prizonieri de război au supravieţuit doar pentru că erau ţinuţi într-un fost abator la 18 metri sub pământ. După atacuri, timp de săptămâni, Kurt a participat la adunarea şi cremarea cadavrelor cetăţenilor. Evenimentul, care l-a marcat pe viaţă pe scriitor, îşi va găsi transpunerea în romanul Abatorul Cinci. După război a studiat antropologie la Universitatea din Chicago şi a lucrat ca reporter şi ofiţer de relaţii publice în New York, însă a considerat acest din urmă job ca fiind plin de necesitatea de a crea impresii false şi s-a dedicat literaturii.

S-a căsătorit cu Jane Cox şi au avut împreună primul copil, pe Mark, după care tatăl s-a angajat la General Electric, scriind ficţiune în timpul liber. A început să publice povestiri în anii 1950. Alţi doi copii au venit pe lume, Edith şi Nanette, ceea ce l-a făcut pe Kurt Vonnegut să încerce şi mai mult să-şi facă cunoscute textele. În 1957 sora sa, Alice Adams, a murit de cancer, la două zile după ce soţul acesteia fusese ucis într-un accident de tren. Trei dintre copiii surorii au fost luaţi de Kurt şi de soţia acestuia. A publicat, în următorul deceniu şi jumătate, câteva romane, pe lângă povestiri, printre care Leagănul pisicii - cu care a obţinut şi un master în antropologie de la Universitatea din Chicago -, Fii binecuvântat, domnule Rosewater şi Abatorul Cinci. Kurt Vonnegut a murit pe 11 aprilie 2007, căzând pe scările de gresie ale locuinţei din New York.

sus