Publicată pentru întâia oară în anul 1940, cartea semnată de Agatha Christie va fi încă o capodoperă din palmaresul impresionant al autoarei. Urmărind același tipar precum scrierile precedente, opera este fascinantă, antrenantă și bogată din punct de vedere estetic. Tânăra și frumoasa Elionor se află într-un moment crucial al vieții sale. Femeia este judecată și urmează a fi condamnată la moarte pentru crima rivalei sale în iubire, Marry Gerrard.
Că cele două femei se urau de moarte este lucru știut de toată lumea, însă de aici până la crimă este cale lungă. Marry este otrăvită în mod suspect, iar cadavrul său este găsit câteva zile mai târziu. Indicii nu sunt, martori nici atât, iar Elionor pare singura suspectă. Rivalitatea dintre cele două a fost întotdeauna aprigă, greu de stăvilit și cu atât mai dificil de disimulat și depășit.
Soarta eroinei pare pecetluită și nimeni și nimic nu pare să o poată salva. Singurul care pare a avea încredere în nevinovăția femeii este Poirot, prins pe nepregătite în acest joc macabru.
Agatha Christie se joacă cu sentimentele personajelor sale și chiar asistăm la o drama din partea protagonistei, care pare împăcată cu gândul că va muri. Să fie atât de mare ura între cele două femei încât una dintre ele sa fie sortită morții? Care să fie cauza conflictului și cum se va soluționa acest mister?
Poirot începe o investigație stranie, care îl va purta pe culmile disperării și care, într-un final, aproape că îl determină să renunțe. Dar ambiția nu îl va părăsi, iar munca sa va deveni din ce în ce mai migăloasă și obositoare. Detectivul pornește pe urmele tuturor cunoștințelor lui Elionor și audiază fel și fel de presupuși cunoscuți ai acesteia. Apoi, detectivul începe să ancheteze victima și să deslușească legăturile dintre cele două femei. O rivalitatea cu rădăcini în trecut, un triunghi amoros fără precedent, un bărbat misterios și câteva scrisori anonime, asta va descoperi Poirot după lungi cazne.
Agatha Christie alternează magistral trecutul cu prezentul și folosește câteva flash back-uri care au un efect extraordinar asupra minții cititorului. Autoarea are darul incredibil de a stârni interesul publicului și de a menține vie atmosfera apăsătoare. Finalul romanului este cumva aducător de lumină și claritate, însă suspansul nu se va diminua. Câteva răsturnări de situație apar pentru a destabiliza povestea, însă Poirot își păstrează calmul chiar și în cele mai negre situații.
Cartea a fost adaptată pentru o mini serie televizată și pentru numeroase alte producții cinematografice de succes. Opera este disponibilă în mai multe ediții pe site-ul nostru, dintre acestea amintim următoarele: RAO (2014), Excelent (1996), RAO (2013), RAO (2011).