Autoarea a peste 100 de opere și una din cele mai apreciate scriitoare de romane polițiste la nivel internațional, Agatha Christie reprezintă un adevărat fenomen în lumea literară. Născută în partea de sud a Angliei, la data de 15 septembrie 1890, a fost educată acasă de mama ei, fiindu-i insuflată pasiunea pentru scris. La vârsta de 16 ani a luat decizia de a pleca la Paris pentru a studia muzica, însă decide să se întoarcă la cea mai mare pasiune a ei, scrisul.
A început să scrie încă de la începutul Primului Război mondial, iar cel mai mare succes în acea perioadă l-a avut cu romanul “Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd“. Prima sa capodoperă literară, romanul “Misterioasa afacere de la Styles“ ni-l aduce în atenție pe unul din cel mai iubit personaj din literatura polițistă, detectivul belgian Hercule Poirot.
Lungile sale călătorii în Orientul Mijlociu i-au servit drept inspirație pentru multe din scrieri, cadrul oriental devenind tabloul perfect pentru romane. Agatha avea să ne lase drept moștenire peste 66 de romane polițiste, 14 colecții de scurte povestiri, câteva romane de dragoste și piese de teatru. Datorită pasiunii formidabile pentru scris și a misterului de care a fost înconjurată, a fost numită “Regina crimei“.
De-a lungul timpului, operele sale s-au vândut în miliarde de exemplare și au fost traduse în cel puțin 56 de limbi. Își încheie formidabila carieră literară cu romanul “Cortina“, cel care avea să încheie definitiv și activitatea îndrăgitului Poirot. Agatha Christie se stinge din viață la 85 de ani, pe 12 ianuarie 1976.
Romanul “Cum bate valul“ a apărut inițial în martie 1948, în SUA, la editura Dodd, Mead and Company. Cadrul romanului ne poartă către Anglia postbelică, abia ieșită din cel de-al doilea război mondial. Viața oamenilor este una diferită acum, schimbările fiind drastice și provocările economice găsindu-se la tot pasul.
În primăvara anului 1946, Lynn Marchmont se stabilește din nou în casa mamei sale, într-un satuc care simțea pacea de după război. David și Rosaleen trăiesc liniștiți, însă apar o serie de discuții legate de împrumutul pe care femeia i-l făcuse vecinei Frances Cloade. Enoch Arden încearcă să îl șantajeze pe David, dar primul este găsit mort în camera sa. Tot în această perioadă, Gordon Cloade se căsătorește cu o văduvă pe care o întâlnește la bordul unei nave. La scurt timp după întorcerea lor, casa le este bombardată, doar femeia supraviețuind.
Rowley Cloade face un apel către Poirot pentru pentru a descoperi adevărata identitate a celui decedat. Poirot începe să vorbească cu toți cei din sat, inclusiv cu doamna Leadbetter. Când Poirot decide împreună cu Lynn să o viziteze pe Rosaleen acasă, aceștia o găsesc moartă, cel mai probabil în urma unei supradoze de somnifere.
Dintre cele trei decese care avuseseră loc, Poirot identifică că una fusese accidentală, una sinucidere și cea din urmă crimă. Adevărata victimă fusese cu sigurantă Rosaleen. Într-un final, în urma investigațiilor lui Poirot, poliția îl găsește pe adevăratul criminal.
Criticii au apreciat romanul ca fiind unul ingenios, construit pe un cadru tensionat, dar complex. Criticul Richardson a punctat faptul că Agatha a realizat complotul cu toată perspicacitatea cu care ne-a obișnuit. Ca și celelalte romane ale autoarei, “Cum bate valul“ a avut parte de o adaptare în seria iTV Agatha Christie’s Poirot.
Pe rafturile anticariatului nostru, romanul polițist poate fi regăsit sub următoarele ediții: Rao (2014), Rao (2012).