“Regina Crimei“, așa cum Agatha Christie a fost denumită, a devenit una din cele mai extraordinare scriitoare din lumea literară. Operele sale au reprezentat un adevărat fenomen internațional încă de la începutul carierei sale. Născută la 15 septembrie 1890 în Regatul Unit, a fost crescută de mama sa să iubească literatura și arta. Deși a plecat la Paris pentru a studia muzica, s-a reîntors pentru vechea ei pasiune, scrisul.
Succesul autoarei a fost unul colosal, cărțile sale fiind vândute de-a lungul timpului în miliarde de exemplare. Dacă este să adaugăm aici și faptul că operele sale au fost traduse în peste 56 de limbi, o putem alătura deja inegalabilului William Shakespeare. Avea să publice de-a lungul vieții 80 de romane și povestiri, 19 piese de teatru și câteva romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott.
Agatha a fost cea care a inventat celebrele personaje Hercule Poirot și Miss Marple, atât de apreciate de către cititori. Dintre romanele care i-au adus celebritatea amintim: “Crima din Orient Express“, “Crăciunul lui Poirot“, “Zece negri mititei”. Călătoriile din Orientul Mijlociu au reprezentat cadrul perfect pentru multe din romanele sale, dar a fost inspirată în creație si de perioada când a lucrat ca și asistentă în Primul Război Mondial. Agatha Christie moare pe 12 ianuarie 1976.
Romanul “Oglinda spartă“ a apărut pentru prima dată la data de 12 noiembrie 1962 în Marea Britanie, la editura Collins Crime Club. În timp ce își revine după o boală grea, Jane Marple iese la plimbare și o întâlnește pe Heather Badcock, care o ajută să se întoarcă acasă. Cea din urmă îi povestește despre actrița americană Marina Gregg, care tocmai se mutase în Anglia pentru a juca într-un film.
Gregg și soțul ei decid să facă o petrecere, unde invită importante personalități, precum și pe Heather. La scurt timp femeia se prăbușește în mod neașteptat, fiind declarată moartă. Doamna Bantry o informează imediat pe Miss Marple despre evenimentele care avuseseră loc la petrecere. Inspectorul detectiv Dermot Craddock este cel care conduce investigația, aflând că Heather murise în urma unei supradoze din calmantul Calmo.
Bazându-se pe ipoteza că de fapt Gregg fusese adevărata țintă, detectivul începe să sape adânc în trecutul ei și află că la petrecere luase parte unul din copiii adoptivi ai acesteia, Margot Bence. Femeia neagă imediat implicarea în incident, motivând că își ura mama adoptivă dar că nu ar fi putut niciodată să o ucidă. Pe măsură ce ancheta continuă, alte două persoane sunt ucise în 24 de ore.
Cu Craddock și Rudd prezenți, Marple reconstruiește momentul în care Heather a relatat povestea întâlnirii sale cu Gregg în Bermuda, dezvăluind în cele din urmă că Gregg a fost criminalul în tot acest timp. Marple sugerează că Rudd i-a administrat supradozajul pentru a o proteja și a o împiedica să ia o altă viață. Rudd nici nu îi confirmă și nici nu le neagă suspiciunile care i se aduc.
Romanul a avut parte de recenzii pozitive atunci când a fost publicat, criticii apreciind expunerea inteligentă a unui personaj feminin. Cartea devine una ușor de citit, însă complotul nu este atât de tensionat ca în celelalte romane ale autoarei. Opera a fost adaptată în 1980 în filmul ce o avea ca și personaj principal pe actrița Angela Lansbury.
Pe rafturile anticariatului nostru, romanul poate fi regăsit sub mai multe ediții, dintre care amintim: Litera (2014), Rao (2008), Litera (2018).