Odobescu este unul dintre cei mai curajoși și mai plini de vitalitate scriitori pe care literatura română avea să îi ofere literaturii universale. Scrierile sale vor fi pline de sens și culoare, iar personajele sunt captivante și inspirate din realitatea autorului. Interesat de literatură și cultură, de istorie și natură, reușește să aducă în prim plan fel și fel de evenimente remarcabil și să le transforme într-o călătorie nemaipomenită și plină de sens. Profesor de arheologie, istoric și om de cultură, va reprezenta frumos patria noastră în afară și va reuși să aducă o contribuție incredibilă la patrimoniul nostru.
Primele sale scrieri sunt suave și pline de sensibilitate, iar pledoariile pentru natură, regăsire și iertare sunt toate adunate într-un amalgam de trăiri și sentimente contradictorii. La autorul nostru, dragostea este un sentiment primordial, iar personajele sunt interconectate între ele încă de la început.
Romanul de față este unul istoric, cu puternice valențe literare și simbolice, care îmbină folclorul cu romantismul. Doamna Chiajna, soția domnitorului Mircea Ciobanu și mama lui Petru cel Tânăr. Este o figură impunătoare, cunoscătoare de istorie și maestră în ale intrigii, care reușește, după moartea soțului său, să se impună și să păstreze tronul țării pentru fiul său, care la acea vreme avea numai 13 ani. Este curajoasă și plină de farmec, iar domnii țării sunt prinși adesea în farmecele femeii, care era cunoscută nu numai pentru frumusețe, ci și pentru inteligență. Caută să se alieze cu vechii dușmani ai bărbatului ei mort și să își întărească poziția la cârma țării, să țină predici și să se remarce ca doamnă de credință. Moștenește însă trufia și ura pentru popoarele străine și duce cu sine planuri de răzbunare, din pricina cărora va fi exilată de turci în Siria. Trăiește aici ultimii ani, deposedată de averi și bunuri și trăind doar de pe urma agriculturii și a țesutului. Este menționată în analele istorice și face parte din suita celor mai curajoase doamne pe care Țara Românească le-a avut vreodată.
Lucrarea lui Odobescu este plină de tact și menită să ne transforme și să ne predea o lecție unică de istorie, care ne va însoți vreme îndelungată. Cumva, este una dintre cele mai apreciate și mai traduse scrieri pe care le-a adus în fața publicului. Astăzi, cartea este reeditată de la an la an și căutată de iubitorii de istorie și intrigi domnești. Va fi chiar la baza unei ecranizări celebre în țară și va reuși să se păstreze peste timp ca un manuscris de istorie sacră.
Odobescu știe cum să abordeze istorie și cum să se lepede de platitudini. Este curios și original, iar domnitorii lui sunt mai reali și mai apropiați de umanitate. Scrie cu patos și fervoare, iar nebunia sa pentru peniță devine obsesia care îl va însoți pretutindeni. Cartea va fi tradusă în mai multe limbi străine și masiv distribuită în Europa. Pe site-ul nostru, este de găsit în mai multe ediții: Meridiane (1998), Humanitas (2005), Univers (2002).