Despre Alexandru Averescu
Alexandru Averescu s-a nascut la 3 aprilie 1859 in Ismail, teritoriu aflat pe atunci sub ocupatie tarista, si a murit la 2 octombrie 1938 in Bucuresti. A fost una dintre cele mai importante personalitati ale Romaniei de la inceputul secolului XX, cu o cariera complexa ce a inclus roluri de comandant militar, strateg, om politic si autor. A urmat Scoala Militara din Iasi, Scoala de Ofiteri din Bucuresti si apoi Academia Militara din Torino, in Italia, formare care l-a pregatit pentru rolul sau decisiv in timpul Primului Razboi Mondial. A fost casatorit cu Clotilda Caligaris, de origine italiana, si desi viata sa privata a ramas in mare parte discreta, atasamentul sau pentru cultura italiana a fost cunoscut.
In paralel cu activitatea sa militara si politica, Averescu a lasat in urma o opera scrisa valoroasa din punct de vedere istoric. A debutat editorial in 1916 cu lucrarea „Operatiile dela Flamanda”, un studiu tehnico-militar dedicat unei incercari indraznete a armatei romane de a trece Dunarea si de a incercui trupele inamice. Desi operatiunea nu a fost incununata de succes, cartea se remarca prin analiza clara si minutioasa a contextului militar si a miscarilor de trupe, devenind un document important pentru istoriografia militara romaneasca.
Ulterior, Averescu a publicat mai multe volume de jurnale si memorii, sub titlul general „Notite zilnice din razboi”. Acestea cuprind observatii personale, decizii tactice, relatari ale luptelor si reflectii asupra evenimentelor traite direct in perioada razboiului. Insemnarile nu sunt simple cronici, ci ofera o privire lucida asupra modului in care erau conduse operatiunile militare si asupra atmosferei din sanul armatei romane in vremuri critice. Ele se adreseaza atat specialistilor, cat si publicului larg interesat de istorie.
O lucrare de referinta in acest sens este „Notite zilnice din rasboiu 1914-1916”, semnata cu titulatura „Maresal Alexandru Averescu”. Aceasta acopera perioada premergatoare intrarii Romaniei in razboi si evidentiaza tensiunile diplomatice, ezitarile politice si pregatirile militare. Este una dintre cele mai valoroase surse documentare pentru intelegerea contextului in care Romania a luat decizia de a intra in conflict alaturi de Antanta.
Desi stilul scrierilor sale este sobru, direct si lipsit de podoabe literare, acestea au fost apreciate de istorici si specialisti pentru autenticitatea si acuratetea informatiei. Criticii literari nu l-au considerat un autor de valoare estetica, dar nici nu l-au ignorat complet, recunoscand rolul sau de martor activ si lucid al unei epoci decisive. Istorici precum Petre Otu si Florin Constantiniu au studiat si comentat pe larg scrierile sale, considerandu-l un autor esential pentru intelegerea realitatii politico-militare a Romaniei din perioada Primului Razboi Mondial. Operele lui Alexandru Averescu raman pana astazi repere importante in literatura memorialistica romaneasca.
Opere: Operatiile dela Flamanda, Notite zilnice din razboi, Notite zilnice din rasboiu 1914-1916.