Filtre:
Edituri
 Taj(8) John Murray(1) Penguin Books(1) HarperCollins(1) Cununi de Stele(1) Abacus(1) Taj Books and Media(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)
An aparitie
19912021
Limba
 Romana(10) Engleza(4)
Coperti
 Brosate(13) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii

Filtrează
Carti Amitav Ghosh
Ordonează
Pagina: 1
Carti Amitav Ghosh
Despre Amitav Ghosh

Scriitor indian, laureat al celui de-al 54-lea premiu Jnanpith, cunoscut mai ales pentru opera sa de fictiune în limba engleza. S-a nascut în anul 1956, la Calcutta, si a studiat la Dehra Dun, New Delhi, Alexandria si Oxford. In copilarie locuit în mai multe tari: India, Bangladesh, Sri Lanka si Iran. A obtinut o diploma de licenta (1976) si un masterat (1978) la Universitatea din Delhi; aproximativ în acelasi timp, a lucrat si ca reporter si editor de ziar.

A urmat cursurile Universitatii din Oxford, unde a obtinut un doctorat (1982) în antropologie sociala. Ghosh a continuat sa predea la Universitatea din Delhi, la Universitatea Americana din Cairo, la Universitatea Columbia din New York si la Queens College of the City University of New York, printre alte institutii. Dupa un stagiu la Universitatea Harvard, care a început în 2004, Ghosh s-a dedicat cu norma întreaga scrisului si si-a împartit timpul între Statele Unite si India.

Primul sau roman, The Circle of Reason (1986), urmareste un protagonist indian care, suspectat ca este terorist, paraseste India pentru a ajunge în Africa de Nord si în Orientul Mijlociu. Îmbinand elemente de fabula si fictiune picaresca, este clar postcoloniala prin marginalizarea Europei prin structura sa neliniara si intertextualitatea sa densa.

The Shadow Lines (1988, Linii de umbra) este o istorie ampla a doua familii (una indiana si cealalta engleza) care au fost profund marcate de evenimentele care au urmat plecarii britanicilor din India în 1947. The Circle of Reason si The Shadow Lines, ambele scrise în limba engleza, au fost traduse pe scara larga si i-au adus lui Ghosh o audienta internationala.
The Calcutta Chromosome: A Novel of Fevers, Delirium, and Discovery (1995) a reprezentat prima incursiune a lui Ghosh în domeniul science-fiction; acest roman dens prezinta o istorie alternativa a descoperirii parazitului care provoaca malaria. Printre romanele sale ulterioare se numara The Glass Palace (2000, Palatul de clestar) si The Hungry Tide (2004), a carei actiune se petrece în Bengal si în care apar personaje americane si indiene.

Cu Sea of Poppies (2009, O mare de maci), Ghosh s-a îndepartat de experimentele formale ale romanelor sale anterioare si s-a îndreptat spre o forma mai traditionala de povestire. Marea de maci a fost prima carte din trilogia Ibis, care are loc cu putin timp înainte si în timpul primului Razboi al Opiului. Din aceasta serie istorica fac parte River of Smoke (2011) si Flood of Fire (2015).  Inspirandu-se dintr-un mit care o implica pe zeita sarpe Manasa Devi, Ghosh a scris Gun Island (2019), despre un comerciant de carti rare care întreprinde o calatorie în care trebuie sa se confrunte cu probleme din trecutul sau, dar si cu schimbarile climatice.

Ghosh a mai scris si In an Antique Land (1992), o carte care îmbina mai multe genuri - calatorii, autobiografie, memorii - si amesteca fictiunea si non-fictiunea. Printre lucrarile sale de non-fictiune se numara Dancing in Cambodia, at Large in Burma (1998), The Imam and the Indian (2002); Dancing in Cambodia, at Large in Burma (1998) si Incendiary Circumstances: A Chronicle of the Turmoil of Our Times (2005).

Opera: The Circle of Reason (1986); The Shadow Lines (1988, Linii de umbra); The Calcutta Chromosome: A Novel of Fevers, Delirium, and Discovery (1995, Cromozomul Calcutta); Dancing in Cambodia, at Large in Burma (1998); The Glass Palace (2000, Palatul de clestar); The Hungry Tide (2004); Incendiary Circumstances: A Chronicle of the Turmoil of Our Times (2005); Sea of Poppies (2009, O mare de maci); River of Smoke (2011); Flood of Fire (2015); Gun Island (2019).
Cărți populare scrise de Amitav Ghosh: Cromozomul CalcuttaO mare de maci

sus