Anais Nin - Henry si June
Cu romane precum "Din jurnalul dragostei" ,"Incest" sau "Delta lui Venus", Anais Nin a reușit să uimească întreg mapamondul cu stilul său adesea personal. Totul a început la vârsta de 11 ani când a început primul său jurnal și au continuat până în ultima clipă a vieții. Șaisprezece volume de acest gen au fost publicate pentru întreaga lume, apoi a adaptat stilul erotic și a fost desemnată ca fiind una dintre cele mai bune în domeniu. Asta a inceput ca o glumă în vremea când alături de alți scriitori rămăsese falită, așa că vindea cu un dolar pagina. Asemenea cărților, viața sa amoroasă a fost tare agitată. Niciodată nu a putut sta cu o singură persoană și a găsit artistul potrivit întotdeauna pentru nevoile sale. A ajuns chiar să fie căsătorită în același timp cu mai mulți bărbați dar cu unul dintre ei a rămas până la moartea sa din cauza problemelor de sănătate din 1977.
Romanul "Henry și June" a fost publicat pentru prima dată în 1986 la editura Harcourt Brace. În limba română apare în același an la editura Orizonturi, ediție ce va fi urmată de Humanitas în 2008 și 2014.
Fiind primul din cele cinci volume din serie, are să ne introducă într-o lume pe care nu vedem în fiecare zi. Povestea îi cuprinde pe scriitorul Henry Miller și soția sa, June. Sursa de inspirație este chiar viața reală și jurnalele pe care autoarea le-a ținut de-a lungul anilor. Cele două planuri arată pe rând o femeie care este un filosof și psiholog amator, dar cu speranța că va reuși într-o zi să ajungă cea mai bună. Celălalt arată o femeie ce se află într-o pasă ciudată a sexualității sale. Voia să exploreze totul doar că ajunsese să o facă într-un mod sălbatic și astfel ajunge să fie căsătorită cu un soț bigam.
Spre finele lui 1931, Anais Nin începe să se simtă nemulțumită că este o soție fidelă și timidă pentru soțul său bancher, Hugh Parker Guiler. După lungi discuții decid să fie într-o relație deschisă chiar dacă acest lucru le-ar putea distruge căsnicia la un moment dat. Când ea o întâlnește pe June simte că e dragoste la prima vedere și că nu a văzut vreodată pe cineva cu un chip mai sublim. Se împrietenesc însă între ele exista o tensiune sexuală ce se putea tăia cu cuțitul așa că June a plecat și de lângă ea dar și de lângă soțul ei. Profitând de ocazie, începe să petreacă tot timpul cu Henry ceea ce duce la o aventură fără inhibiții pe care ar fi gelos oricine dar nu și soțul ei. Cei doi au menținut o prietenie strâns legată până la finalul vieților iar asta s-a văzut și în operele lor.
Romanul a fost adaptat în pelicula cinematografică din 1990 în regia lui Paul Kauffman, fiind primul film interzis copiilor sub 17 ani. A urmat apoi adaptarea italiană cu buget redus La stanza delle parole în regia lui Franco Mole în același an.


sus