Andrzej Sapkowski - Witcher
Probabil unul dintre cele mai de succes serial de televiziune la nivem mondial, The Witcher are la bază o carte, scrisă cu frenezie de polonezul Andrzej Sapkowski. Pasionat de literatură veche, de romane cu caracter SF, reușește să-și adune surse de inspirație impresionate și să dea naștere unor volume de-a dreptul incredibile. După saga Stăpânul Inelelor a lui Tolkien, niciun alt serial nu a atins ața grad de popularitate ca acesta.
Scrierea se concentrează pe o lume utopică, plină de fantezie și aduce în prim plan fel și fel de personaje interesante, care mai de care mai originale și curajoase. Un blestem vechi de sute de ani, o legiune stranie a unor vrăjitoare care bântuiau valea dintre munții înalți ai Livezilor Albe, și un vrăjitor care pare nemuritor.
Geralt este eroul principal al csrierii și unul dintre cele mai îndrăgite personaje din literaura contemporană. Vrăjitor bătrân, dar curajos, duce o luptă constantă pentru a stăpâni pământurile strămoșilor săi și pentru a ține la depărtare forțele oculte care îl urmăresc. Povestea acestuia se extinde pe mai multe generații, iar cititorii sunt de-a dreptul cuceriți de maniera în care autorul expune fiecare capitol. Acțiunea se petrece în locuri îndepărtate, păduri și văi imense, pe vreme de ceață, între munți stâncoși și la poalele râurilor învolburate. Cumva, Geralt este omul pustietății, care caută un loc în lumea asta mare și are de înfruntat fel și fel de obstacole și greutăți. Fiecare capitol ne ține cu sufletul la gură, iar acțiunea se pigmentează de la o frază la alta, de la un capitol la următorul, suspansul fiind și el la cote ridicate.
Eroul nostru cunoaște drama, însingurarea și iubirea. Află ce e prietenia, iertarea și trădarea celor apropiați și duce lupte înfiorătoare pentru a-și depăși limitele. Emoția este prezentă pe parcursul întregii lucrări, iar povestea devine din ce în ce mai interesantă. Când ne așteptăm mai puțin, autorul reușește să aducă în prim plan personaje noi și să ne prindă într-o incursiune nemaipomenită, din care nu există cale de întoarcere. Filmul ecranizat sub patronatul grupului Netflix respectă întocmai cartea, iar efectele speciale folosite sunt cele care fac acțiunea și mai palpitantă.
Autorul lucrării avea să declare că nu s-ar fi așteptat ca saga sa să ajungă atât de apreciată la nivel internațional și că, la un moment dat, se temea că romanele finale vor dezamăgi publicul. Deși nu este la fel de intensă ca trilogia lui Tolkien, saga propusă de polonez va impresiona și va șoca deopotrivă. Fenomenul ia amploare, iar The Witcher este azi unul dintre cele mai bine cotate romane din literatura de acest tip. Globalizarea va ajuta la propulsarea cărții și, astfel, apar jocuri video, casete, tricouri și adaptări sub forma unor reviste de benzi desenate pentru copii. Lucrarea devine bestseller internațional și va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională, fiind masiv distribuită în SUA și Europa. Pe site-ul nostru, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Nemira (2015), Nemira (2017).


sus