Filtre:
Edituri
 Dexon(2) Wordsworth Classics(1) Oxford University Press(1) Minerva(1)
Pret
  5 - 10 Lei (2)
An aparitie
19832019
Limba
 Romana(3) Engleza(2)
Coperti
 Brosate(5)
Colectii
 Biblioteca pentru toti(1)

Filtrează
Carti Ann Radcliffe
Ordonează
Pagina: 1
Carti Ann Radcliffe
Despre Ann Radcliffe

Autoare britanica de la inceputul perioadei romantice, a carui fictiune a fost pionierul genului romanului gotic. Ea l-a urmat pe inventatorul genului, Horace Walpole, cu aproximativ o generatie. S-a nascut sub numele Ann Ward, la Londra.

In anul 1788 cu William Radcliffe, absolvent de Drept la Oxford. In cele din urma, sotul ei si-a parasit profesia pentru a se dedica literaturii, ajungand sa devina proprietar si editor al publicatiei The English Chronicle. Cuplul nu a avut copii. Pentru a avea ocupatie, Ann Radcliffe a inceput sa scrie fictiune, un hobby incurajat de sotul ei.

In anul 1789 a publicat The Castles of Athlin and Dunbayne. Aceasta carte a dat tonul pentru o mare parte din lucrarile sale, care prezentau tinere femei inocente si eroice care se confruntau cu baroni misteriosi cu trecut intunecat in castele sinistre.
Operele sale au fost extrem de populare in randul clasei superioare si al clasei de mijloc in crestere, in special in randul femeilor tinere. Capacitatea lor de a insufla senzatii de frica si teroare cu un rationalism linistit si constiincios a placut enorm gusturilor literare ale vremii sale. Printre acestea se numarau: A sicilian romance (1790), The Romance of the Forest (1791), The Mysteries of Udolpho (1794, Misterele lui Udolpho) si The Italian (1797).

Succesul cartii The Romance of the Forest a facut-o pe Ann Radcliffe varful de lance al romanului gotic. Romanele ei ulterioare au fost bine primite si au avut multi imitatori, inclusiv Northanger Abbey a lui Jane Austen (sub forma de parodie). Cu The Italian (1797), Radcliffe si-a stabilit reputatia de scriitoare. Dialogul si constructia intrigii romanului sunt pricepute, iar personajul negativ, Schedoni, un calugar cu un fizic masiv si o dispozitie sinistra, este tratat cu perspicacitate psihologica.

The Mysteries of Udolpho si din The italian i-au adus castiguri substantiale, vanzand drepturile de autor ale primului cu 500 de lire sterline, iar cele ale celui de-al doilea, cu 800 de lire sterline. Probabil datorita acestor castiguri, Radcliffe nu a mai considerat necesar sa scrie romane, iar in ultimii 20 de ani din viata ei a scris multe poezii. Poemele sale (1816) si romanul postum Gaston de Blondeville (1826), care include o buna parte din versuri, nu au fost la fel de bine primite ca lucrarile sale anterioare.

La 7 februarie 1823, scriitoarea britanica a murit din cauza unor afectiuni respiratorii, probabil cauzate de pneumonie. Ea a influentat lucrarile unor autori precum Sir Walter Scott si Mary Wollstonecraft. De asemenea, l-a inspirat pe Honore de Balzac pentru romanul L'heritiere de Birague (1822). Feodor Dostoievski a fost o alta personalitate literara importanta a carui copilarie a fost marcata de opera ei.

Opera: The Castles of Athlin and Dunbayne (1789); A Sicilian Romance (1790); The Romance of the Forest (1791); The Mysteries of Udolpho (1794, Misterele lui Udolpho); A Journey Made in the Summer of 1794 (1795); The Italian (1797); Gaston de Blondeville (1826).
Cărți populare scrise de Ann Radcliffe: Misterele din Udolpho

sus