Studii de logica


Filosof și teoretician român, de renume internațional, are de-a face cu mai mulți reprezentanți de seamă ai Partidului Comunist și chiar primește diverse distincții di partea acestora. Este curajos și curios din fire, iar ideile și prelegerile sale vor fi atât criticate, cât și apreciate la nivel european. Pentru că este un apropiat al comunismului, nu va fi supus cenzurii și reușește să se îndepărteze de intelectualii persecutați de securitate. Este un răsfățat al regimului, iar scrierile sale sunt imediat publicate în mai multe limbi străine. Colaborează cu mai mulți scriitori ai veacului și aduce în fața publicului un nou tipar de gândire, unul inovativ și original, iar realismul său este privit cu scepticism în epoca de tranziție prin care trece țara noastră. Adesea, este comparat cu Kant și cu alți scriitori din aria sa de interes, dar vom vedea că se va diferenția cumva de aceștia.
Cărțile sale sunt formate din date și noțiuni empirice, iar tranziția către un alt fel de literatură nu va fi deloc ușoară. Joja este criticat că nu susține democrația și că se bazează pe relațiile sale pentru a ajunge în elita literaturii veacului său. Pornește spre mai multe patrii europene, de unde culege inspirație pentru scrierile de mai apoi, iar analizele sale sunt pe cât de reale, pe atât de pertinente și pline de informații utile, chiar și pentru necunoscători. E drept, manuscrisele sale pot intra cu ușurință în categoria acelora de specialitate și nu sunt destinate publicului larg, fără cunoștințe empirice. Este interesant însă că, deși are o anumită nișă de public căreia se adresează, el scrie pe subiecte comune și dă dovadă, totuși, de o flexibilitate extraordinară în gândire și redactare.
Adesea, scrierile sale filosofice vor îmbina realitatea veacului său cu imaginația și fascinația pe care o are pentru ireal și inefabil. Se diferențiază de Rene Descartes sau de Kant prin alegoriile realiste despre timp și absența acestuia. Ne vorbește despre importanța fericirii ca țel suprem al vieții și despre credință ca metodă de împlinire. Adesea, el vorbește și despre împlinirea spirituală ca parte a vieții, despre sacralitate și despre nevoia de liniște constantă. Cumva, toate aceste relatări ale sale se învârt în jurul individului și formării acestuia.
În cartea de față însă, autorul lasă de o parte latura filosofică și se concentrează pe segmentul logic. Astfel, el analizează comportamente și idei, iar subiecții săi sunt indivizii pe care îi studiază sau pe care îi cunoaște prin diferite circumstanțe. Ideile și argumentele sale sunt amplu studiate în prealabil și servesc ca sursă de inspirație pentru alți autori aflați la început de drum, iar manuscrisul va fi bine primit pe piață. De asemenea, cartea va fi vândută într-un număr mare de exemplare în întreaga lume și tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională. Joja este astăzi studiat în Universitățile europene, iar teza lui este apreciată și contestată. Lucrarea este disponibilă pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1990), Meridiane (2000), Antet (1998).


sus