Filtre:
Edituri
 Stiintifica(6) Gallimard(3) Hachette(3) Flammarion(3) Bibliotheque Lattes(2) Nelson(2) Garnier Freres(2) Dacia(2) Baudelaire(2) Aion(2) Paris(2) Editions du Seuil(1) DAntan(1) Vellant(1) Garnier Flammarion(1) Hatier(1) Encyclopaedia Britannica International(1) Pocket Books(1) Aubier Montaigne(1) Mondero(1) Le Livre de Poche(1) Prietenii Cartii(1) Antet(1) Ernest flammarion(1) Univers(1)
Pret
  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
18972022
Limba
 Franceza(27) Romana(15) Engleza(1)
Coperti
 Brosate(25) Cartonate(14) Cartonate si supracoperta(4)
Colectii
 Biblioteca de Filosofie(3) Bibliotheque de la Pleiade(1) Folio(1) Eseuri(1)

Filtrează
Carti Blaise Pascal
Ordonează
Pagina: 12
Carti Blaise Pascal
Despre Blaise Pascal

Blaise Pascal s-a nascut pe 19 iunie 1623 in Clermont Ferrand, Franta. A fost filosof, matematician, fizician, si si-a adus aportul in numeroase alte domenii ale stiintei. Tatal sau a fost judecator si a avut inclinatii spre stiinta. Familia s-a mutat la Paris in 1631, atat din dorinta tatalui de a-si urma cercetarile stiintifice, cat si pentru educatia fiului, Blaise dand deja dovada de la o varsta frageda ca avea abilitati exceptionale. Copilul nu a fost trimis la scoala odata cu cei de varsta lui, ci a fost instruit acasa, initial in studiul limbilor straine, cu intentia de a i se oferit o dezvoltare globala, nu unilaterala, insa la 12 ani s-a aratat foarte dornic sa invete geometrie, domeniu ce i se refuzase pana atunci. Interdictia stimulandu-i curiozitatea, si-a dedicat timpul liber studiului matematic, renuntand la joaca si gasind de unul singur legi matematice. 

A citit cu aviditate din Euclid si, pana la 13 ani, a rezolvat demonstratia celei de-a 32-a propozitii euclidiene si a gasit o eroare in geometria lui Descartes. La 18 ani s-a apucat sa lucreze la o masina de calcul pe care a perfectionat-o cand avea 30 de ani, pascalina, primul calculator mecanic, insa nu a avut succes cu el, desi putea face calcule ce necesitau sase persoane, pentru ca oamenii se temeau ca vor ramane fara locuri de munca. La 14 ani, Blaise Pascal  participa la intalnirile saptamanale ale marilor geometricieni francezi ai vremii, grup ce va deveni mai tarziu Academia Franceza. Atentia sa se orienteaza si spre fizica. 

In 1650, in toiul cercetarilor sale, Blaise Pascal descopera religia, pe care se apuca sa o studieze cu fervoare. In 1654, in noaptea de 23 noiembrie, traieste o experienta religioasa ce il schimba ca persoana si ii transforma si interesele. Devine un ganditor crestin, elaboreaza, sub titlul Cugetari, o apologie a crestinismului - pe care nu reuseste sa o termine, murind in 1662, pe 19 august, la Paris. In lucrarile sale de acum incolo respinge abordarile exclusiv rationale, cautand sa analizeze fiinta umana si pe Dumnezeu si fiind constient ca aceasta depaseste posibilitatile limitate ale intelectului. Intra in manastirea Port Royal in ianuarie 1655 si nu mai semneaza niciodata sub numele sau propriu. Aici isi scrie lucrarile cele mai cunoscute: Scrisori provinciale si Cugetari. Viata sa capata un stil auster, retras, adancit in contemplatie, rugaciune. Adevarul religiei crestine i se paruse atat de evident inca dinainte de 30 de ani, indemnandu-si si familia sa traiasca conform preceptelor crestine, una din surori intrand si ea in manastire.
Cărți populare scrise de Blaise Pascal: CugetariScrieri alese

sus