Filtre:
Edituri
 Curtea Veche(4) Humanitas(4) Univers(4) Pentru Literatura Universala(2) Anansi(1) Picador(1) Farrar Straus and Giroux(1) Art(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (2)
An aparitie
19692011
Limba
 Romana(15) Engleza(2) Spaniola(1)
Coperti
 Brosate(16) Cartonate si supracoperta(2)
Colectii
 Cartea de pe noptiera(3) Romanul Secolului XX(1) Thalia(1) Raftul Denisei(1) Cotidianul(1)

Filtrează
Carti Carlos Fuentes
Ordonează
Pagina: 1
Carti Carlos Fuentes
Despre Carlos Fuentes

Carlos Fuentes (n. 11 noiembrie 1928, d. Panama - 15 mai 2012, Mexic) a fost un romancier mexican, scriitor, dramaturg, critic si diplomat, ale carui romane experimentale i-au castigat o reputatie literara internationala.

Fiul unui diplomat de cariera mexican, Fuentes a urmat studiile elementare in Washington, D.C., unde a devenit fluent in limba engleza. A obtinut o diploma de drept de la Universitatea Nationala din Mexic si a studiat si la Institutul de Studii Internationale Avansate din Geneva. A servit in serviciul diplomatic mexican si a calatorit in Cuba, Europa, Uniunea Sovietica, Statele Unite si America Latina.

De asemenea, a fost un lector important. Din 1987, a tinut prelegeri la Universitatea Harvard.

Prima sa carte, Zilele mascate (1954), a constat intr-o serie de sase povesti in care lumea reala se amesteca cu lumea nelinistitoare a fanteziei. A format si regizat, impreuna cu Emmanuel Carballo, Revista mexicana a literaturii (1955-1958). In perioada 1956-1957 a tinut o bursa la Centrul mexican pentru scriitori.

Primul mare roman al lui Fuentes, Regiunea cea mai transparenta (1958), a provocat o adevarata senzatie in cercurile literare si l-a stabilit cu siguranta drept unul dintre cei mai buni scriitori tineri.

Cel de-al doilea roman, The good conscience, a aparut in 1959. El intreprinde o clarificare a vietii mexicane intr-o perspectiva mai larga. Este o drama morala a societatii mexicane in care toata lumea apare atat ca victima, cat si complice.
In perioada 1959-1960, Fuentes a editat Spectatorul. Aura, un roman scurt, a aparut in 1962, si in acelasi an a vazut publicarea Moartea lui Artemio Cruz. A fost tradus in numeroase limbi.

Al doilea volum de nuvele al lui Fuentes, Cantecul orbului (1964), este o sinteza a lumilor sale literare: magie realista si plina de umor.

In 1967 a castigat Premiul Biblioteca Breve, oferit de editura Seix Barral, pentru romanul sau, Schimbare de piele.

Fuentes a continuat sa scrie nuvele, romane, piese de teatru si eseuri care abordeaza de obicei preocupari politice sau sociale ale Mexicului si Americii Centrale. El a fost, de asemenea, un istoric, incorporand figuri importante din istoria mexicana in fictiunea sa.
Succesul lui Fuentes a atins inaltimi noi in 1975, odata cu lansarea Terra nostra. Acest roman despre evolutia Mexicului a obtinut Premiul Fuentes, mexicanul Alfonso Reyes.

In 1985, Fuentes a publicat Batranul Gringo, un roman in care a combinat o figura istorica (jurnalistul american Ambrose Bierce) cu supranaturalul, iar Fuentes a primit unele dintre cele mai bune recenzii din vasta sa cariera literara. Jane Fonda si Gregory Peck au jucat intr-o adaptare de film a acestui roman.

Multi critici au considerat parerile sale politice ca o distragere a talentelor sale literare; altii isi doreau sa se concentreze doar pe scrierea fictiunii, in loc sa exploreze comentarii politice. Octavia Paz, unul dintre cei mai recunoscuti poeti din Mexic, a fost adesea un critic nepatat al lui Fuentes. Cu toate acestea, detractorii sai nu l-au impiedicat sa castige continuu premii literare, inclusiv Premiul Cervantes din 1988.

De-a lungul carierei sale, Fuentes si-a scris parerile si parerile, fara sa-i pese cui ii place sau pe cine jigneste. Prin toate acestea, singura clasificare consistenta pe care a obtinut-o este reputatia de narator principal. Fuentes insusi i-a contestat pe criticii sai: "nu ma clasifica, citeste-ma. Sunt un scriitor, nu un gen. Nu cauta puritatea romanului in functie de un anumit canon nostalgic”.

Fuentes a fost, fara indoiala, unul dintre cei mai importanti scriitori mexicani ai secolului XX. Gama larga de realizari literare si umanismul sau concret l-au facut extrem de influent in comunitatile literare ale lumii, in special in America Latina.

sus