Filtre:
Edituri
 Univers(7) Penguin Books(1) Harvill Secker(1) Panther Books(1) Humanitas(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (4)  5 - 10 Lei (1)
An aparitie
19852015
Limba
 Romana(8) Engleza(3)
Coperti
 Brosate(11)
Colectii
 Globus(1) Raftul Denisei(1) Cotidianul(1)

Filtrează
Carti Cees Nooteboom
Ordonează
Pagina: 1
Carti Cees Nooteboom
Despre Cees Nooteboom

Scriitor olandez cunoscut pentru romanele si scrierile sale de calatorie. Autorul unei opere inclasificabile, care variaza de la romane filosofice la eseuri jurnalistice, cronici de calatorie si poeme. S-a nascut pe 31 iulie 1933 la Haga (Tarile de Jos). Dupa o educatie dificila in manastirile augustiniene, a intreprins mai multe calatorii in Europa si in Surinam. In 1955, a publicat primul sau roman, Philippe, inspirat de o calatorie cu autostopul prin Europa.

Apoi, lucrand ca editorialist de calatorie pentru publicatiile olandeze Avenue si Elsevier, Nooteboom a publicat o serie de colectii de eseuri de calatorie, printre care Een nacht in Tunesie (1965; O noapte in Tunisia), Een avond in Isfahan: reisverhalen uit Perzie, Gambia, Duitsland, Japan, Engeland, Madeira, en Maleisie (1978; O seara in Isfahan: Travel Writings from Persia, Gambia, Germany, Japan, England, Madeira, and Malaysia), De zucht naar het Westen (1985; The Yearning for the West) si Berlijnse notities (1990; Berlin Notes).

Dupa ce a trait timp de mai multi ani periodic in Spania, a realizat un film de o ora despre pelerinajul in comuna spaniola Santiago de Compostela si a publicat Omweg naar Santiago (1997; Drumurile spre Santiago). Printre alte lucrari de non-fictiune ale sale se numara Nooit gebouwd Nederland (1983; Tarile de Jos neconstruite), o relatare a mai multor proiecte de design vizionar concepute de arhitecti olandezi. Romanul Rituelen (1980; Ritualuri) al lui Nooteboom este un studiu despre haos, ordine si obsesie.

In Een lied van schijn en wezen (1981; Un cantec al adevarului si al asemanarii) si in fabula-roman In Nederland (1984; In muntii olandezi) sunt puse in constrast mitul si realitatea; in ambele opere, vietile naratorilor - care sunt autori - se impletesc cu vietile personajelor lor. In Volgende verhaal (1993; Povestea urmatoare), un barbat adoarme in Amsterdam, dar se trezeste in Portugalia; el trebuie apoi sa-si examineze amintirile si regretele pentru a intelege de ce si cum a ajuns in acest alt loc.

Mai multe dintre celelalte lucrari ale lui Nooteboom au fost publicate in limba engleza, inclusiv o colectie de poezii, intitulata The Captain of the Butterflies (1997), pe care criticul Frank Allen de la Library Journal a numit-o "o fereastra catre un peisaj suprarealist". Noteboom este castigator al premiilor Prijs der Nederlandse Letteren, Premiul P.C. Hooft, Premiul Pegasus, Premiul Ferdinand Bordewijk pentru Rituelen, Premiul de Stat Austriac pentru Literatura Europeana si Premiul Constantijn Huygens, fiind mentionat frecvent ca si candidat la Premiul Nobel pentru Literatura.

Opera: Philip en de anderen (1955, Philip si ceilalti); Een nacht in Tunesie (1965; O noapte in Tunisia); Een avond in Isfahan: reisverhalen uit Perzie, Gambia, Duitsland, Japan, Engeland, Madeira, en Maleisie (1978; O seara in Isfahan: Travel Writings from Persia, Gambia, Germany, Japan, England, Madeira, and Malaysia), De zucht naar het Westen (1985; The Yearning for the West); Berlijnse notities (1990; Berlin Notes); Volgende verhaal (1993; Povestea urmatoare); Omweg naar Santiago (1997; Drumurile spre Santiago); Nooit gebouwd Nederland (1983; Tarile de Jos neconstruite); Rituelen (1980; Ritualuri); Een lied van schijn en wezen (1981; Un cantec al adevarului si al asemanarii); In Nederland (1984; In muntii olandezi); Volgende verhaal (1993; Povestea urmatoare); The Captain of the Butterflies (1997); Paradijs verloren (2004, Pierdutul paradis); Nachts komen de vossen; tr. Ina Rilke (The Foxes Come at Night); 533 Days (2016, non-fiction); Venetië (2018, Venice).
Cărți populare scrise de Cees Nooteboom: Urmatoarea poveste

sus