Filtre:
Edituri
 Academiei(7) Penguin Books(3) Flammarion(3) Tineretului(3) Herald(2) Grandi Tascabili Economici Newton(2) Academiei Republicii Socialiste Romania(1) Humanitas(1) Wordsworth Classics(1) Bantam Books(1) Collier Books(1) P. F. Collier Son Corporation(1) Guillaumin(1) Librairie Schleicher Freres(1) John Murray(1) Alfred Kroner(1) Philipp Reclam(1) Collins Classics(1) Encyclopaedia Britannica International(1) Academia Republicii Populare Romane(1) Newton and Compton(1) The University of Chicago Press(1) Beladi(1) Academiei Republicii Populare Romane(1)
Pret
  10 - 20 Lei (1)  20 - 50 Lei (4)  50 - 100 Lei (1)
An aparitie
18622017
Limba
 Romana(17) Germana(14) Engleza(12) Franceza(6) Italiana(2)
Coperti
 Cartonate(29) Brosate(18) Cartonate si supracoperta(4)
Colectii
 Autobiografia(1) Mathesis(1)

Filtrează
Carti Charles Darwin
Ordonează
Charles Darwin - Originea speciilor Vezi detalii Charles Darwin - Originea speciilor IN STOC Pret: 86,00 Lei
Pagina: 123
Carti Charles Darwin
Despre Charles Darwin

Charles Robert Darwin a fost un naturalist si biolog britanic cunoscut pentru teoria evolutiei si pentru intelegerea procesului de selectie naturala. Charles Darwin s-a nascut la 12 februarie 1809 in Shrewsbury, Shropshire, intr-o familie bogata si influenta. Bunicii sai au fost producatorul chinez Josiah Wedgwood si Erasmus Darwin, unul dintre cei mai importanti intelectuali ai Angliei din secolul al XVIII-lea. Initial, Darwin a fost impins in medicina de catre tatal sau, iar apoi in minister, dar Darwin era mult mai inclinat sa studieze istoria naturala.

Aproape de sfarsitul verii 1831, dupa absolvire, i s-a oferit un post de naturalist pe HMS Beagle, una dintre navele de sondaj ale Regalei Britanice. Pozitia fusese oferita anterior lui John Henslow, geolog si naturalist la Cambridge, dar acesta a refuzat-o si l-a recomandat pe Darwin. Beagle a fost programat sa faca o lunga expeditie in Marile de Sud. El urma sa plateasca pentru locul sau pe nava, dar va avea libertatea de a colecta exemplare si de a le trimite inapoi in Regatul Unit pentru uz propriu sau profit. In lunga lui calatorie, uneori fascinata de abundenta naturii, gandurile lui Darwin duceau tot mai mult la preocuparea in legatura cu modul in care s-au format diferite specii. Tatal sau, cu o oarecare reticenta, a acceptat sa plateasca calatoria fiului sau. Expeditia a avansat, Darwin scriind despre experientele sale in fiecare loc nou vizitat, colectand mostre de flora, fauna si fosile si observand formatiuni de roca. Darwin a stabilit ca America de Sud se ridica treptat din ocean. Charles Lyell, a carui carte de geologie l-a influentat pe Darwin in calatorie, a aranjat ca Darwin sa prezinte aceasta lucrare la Societatea Geologica din Londra la inceputul anului 1837.

In iulie 1837, Darwin a inceput sa tina notite ale gandurilor si teoriilor sale despre variatia plantelor si animalelor, din care au rezultat teoria evolutionista si altele precum miscarea scoartei terestre, formarea recifilor coraligeni sau a insulelor vulcanice. Conceptul de evolutie fusese eclozat cu mii de ani inainte de vremea lui Darwin. Bunicul sau, Erasmus Darwin, a adus cateva contributii izbitoare la teoria evolutiei, inclusiv ideea ca toata viata are o origine comuna.

Dupa doua decenii si-a formulat, intr-un sfarsit, o expresie publica vasta cu privire la originea speciilor, o carte care a influentat adanc societatea moderna si gandirea occidentala. Conform acestei teorii, speciile sunt intr-o continua evolutie, iar stramosii tuturor fiintelor vii au fost organisme monocelulare. Insa publicarea teoriei a fost amanata deoarece aceasta contesta din punct de vedere stiintific ca ar fi existat un Dumnezeu care ar fi creat totul de la bun inceput. Teoria sustine ca omul si maimutele au un stramos comun, fapt pentru care a fost criticat si acuzat de ateism, dar in ciuda faptului ca intrase in conflict cu numerosii credinciosi, lumea stiintifica l-a sustinut, ceea ce a permis ca teoria sa fie recunoscuta.

Charles Darwin s-a stins din viata la 19 aprilie 1882 si a primit recunostinta britanica de a fi inmormantat in Westminster Abbey, Londra, alaturi de Isaac Newton. Realizarile sale sunt recunoscute si in prezent, fiind considerat unul dintre cei mai mari britanici ai tuturor timpurilor. Numele sau este purtat de numeroase specii si locuri inca din timpul vietii sale. 

sus