Romanul „Acolo unde femeile sunt regi” de Christie Watson este o poveste emoționantă și profundă despre maternitate, iubire, traumă și vindecare. Personajul central este Elijah, un băiețel de origine nigeriană care a fost adoptat de o familie britanică după ce a trecut printr-o copilărie marcată de traume profunde și care l-au transformat. Povestea este relatată din mai multe perspective, inclusiv din jurnalul mamei sale biologice, ceea ce aduce profunzime și complexitate narațiunii. Elijah este un copil de șapte ani care a fost luat de lângă mama lui biologică, Nikki, din cauza convingerilor ei că el este posedat de spirite rele – o credință influențată de tradiții și superstiții din cultura nigeriană, care nu are nici o bază științifică reală. Aceste convingeri au dus la abuzuri fizice și emoționale asupra puștiului, deși mama lui îl iubea cu disperare.
După o perioadă în sistemul de plasament, Elijah ajunge în grija unei familii adoptive, formată din Nikki (o altă Nikki, coincidență stranie de nume) și Obi, doi soți care își doresc cu ardoare un copil. Deși la început Elijah pare închis și greu de înțeles, treptat, sub grija lor, începe să se deschidă și să trăiască cu intensitatea de care nu s-a bucurat în copilărie.
Romanul tratează legătura dintre mamă și copil, dar și dificultățile de a rupe ciclul traumelor trăite. Este un roman despre cum dragostea, chiar și atunci când e imperfectă, poate salva – și despre cum sistemul social încearcă să repare ceea ce uneori este aproape imposibil de reparat.
Cartea alternează între prezentul trăit de Elijah cu familia adoptivă și fragmente dureroase din trecutul său, inclusiv scrisori emoționante de la mama sa biologică. Această structură face ca povestea să fie mai intensă și mai autentică, dezvăluind treptat cauzele comportamentului său și felul în care trecutull l-a influențat.
Christie Watson folosește un stil sensibil, liric pe alocuri, dar ancorat în realitate. Povestea este spusă cu finețe, dar și cu duritate acolo unde este necesar. Tehnica alternării perspectivelor (Elijah, jurnalul mamei, narațiune la persoana a treia) adaugă adâncime și complexitate romanului. Autoarea transmite ideea că iubirea adevărată nu este întotdeauna simplă și că uneori, pentru a salva un copil, este nevoie de sacrificii dureroase și alegeri imposibil de luat. De asemenea, atrage atenția asupra modului în care cultura, religia și trauma pot deforma iubirea maternă.
Acolo unde femeile sunt regi este o carte tulburătoare, plină de emoție și nostalgie. Christie Watson scrie cu empatie și curaj despre realități incomode și despre puterea iubirii de a transforma vieți. Este un roman profund uman, care rămâne în sufletul cititorului mult timp după ultima pagină. Vafi tradus în mai multe limbi străine și distribuit în mai multe state. Cartea va sta la baza unei ecranizări de succes în America, iar autoarea va căpăta o celebritate incredibilă. Pe site-ul nostru, la numai un clik depărtare, aceasta este de găsit în mai multe ediții: TREI (2017), TREI (2017).