Corneliu Zelea Codreanu - Pentru legionari
Cartea "Pentru legionari" a apărut pentru prima dată la editura "Totul pentru țară" în 1936. Prima reeditare a apărut în 1999 la editura Scara, apoi în 3015 și 2018 la Editura Mișcării Legionare.
Scrisă ca un jurnal, cartea a creat o mare vâlvă în acea perioadă și a ajuns chiar să fie interzisă. Începe din copilărie și se termină la 34 de ani, vârsta când a scris-o, așa că haideți să trecem puțin prin viața lui pentru a vedea cum a decurs toată această mișcare.
S-a născut pe 13 septembrie 1899 și a fost cel mai mare dintre cei șapte copii ai profesorului de limba germană Ion Zelea Codreanu și al Elisei. Se trăgea dintr-un neam al "codrilor și munților", deci nu degeaba a ajuns și el acolo în tinerețe. A urmat liceul militar la Mănăstirea Dealu și în ultimul an a mers alături de tatăl său pe front. Își continuă studiile la Şcoala Militară de Infanterie Botoşani și aici va fi unul dintre cei mai buni elevi pentru că profesorii săi l-au învățat ce înseamnă de fapt tainele luptei. În 1919 ia inițiativă și organizează o întâlnire cu douăzeci de studenți într-o pădure de pe lângă Huși, și va rămâne în istorie drept prima adunare anticomunistă. Se înscrie la facultatea de drept de la Iași dar și în Gardă Conștiinței Naționale a lui Constantin Pancu ce îi devine un mentor de-a lungul vieții. În acest așa numit partid va avea o contribuție importantă iar după ce schimbă steagul roșu cu cel al României se hotărăște să continue studiile la Berlin. Mare le-a fost mirarea când Codreanu a apărut îmbrăcat în costum național și nu a fost degeaba pentru că a reușit să exceleze. Ajunge avocat al Ligii Apărării Naționale Creștine, complotează împotriva evreilor și în 1927 înființează renumita Gardă de Fier alături de prietenii săi, ceea ce va fi nucleul Mișcării Legionare. Aici există și un set de reguli: credința, cântecul, iubirea față de aproape și încrederea în propria misiune. Majoritatea intelectualilor români au făcut parte din această mișcare, Eliade, Cioran sau Nae Ionescu sunt doar trei dintre zecile prezente acolo. Mulți dintre ei au fost arestați sau expatriați însă au rămas în istorie drept eroi ai neamului. Ce este drept, au condus multe violențe, însă acestea au avut scopul lor. Una dintre ele este împușcarea cu 120 de gloanțe pe patul de spital a lui Stelescu, ce și-a permis să îl jignească public.
Din cauza tuturor acestor lucruri, după ce a trăit în munți hrănit de cui i se făcea milă, Codreanu a reușit să fie prins. A fost condamnat la șase luni de detenție și zece ani de muncă silnică în mai 1938. Nu a trecut mult însă până ce a fost asasinat împreună cu alți 13 legionari în noaptea de 29 noiembrie a aceluiași an. Motivul convocat a fost încercare de evadare iar trupurile lor au fost arse și înhumate în Fortul Jilava. Așa zisul Căpitan a rămas în inima iubitorilor de țară și neam drept unul dintre cei mai curajoși oameni, așa că dacă doriți să aflați mai multe despre el puteți citi și Călăuza bunului român sau Circulări și manifeste.


sus