Flori pentru Algernon


Daniel Keyes - Flori pentru Algernon
Daniel Keyes s-a născut pe 9 august 1927 în Brooklyn, unde a și urmat facultatea de psihologie. În adolescență a lucrat în domeniul maritim pe post de vânzător de nave petroliere, iar după facultate și-a schimbat cu totul domeniul. A fost editor la revista Marvel Science Stories, a scris benzi desenate și a fost chiar redactor pentru faimosul Stan Lee. După ce a publicat prima carte, a început și cariera de profesor universitar de scriere creativă la Universitatea din Ohio, însă asta nu l-a oprit din a mai publica, dimpotrivă, i-a oferit și mai multă inspirație. A câștigat de-a lungul carierei admirația psihologilor și studenților din domeniu deoarece s-a axat întotdeauna pe problemele mentale, mai ales în romanul "Mințile lui Billy Milligam".
"Flori pentru Algernon" a apărut în primă fază sub forma unei povestiri scurte însă pe parcurs a fost dezvoltată într-o nuvelă. A fost publicată în anul 1966 de editura americană Harcourt, Brace&World și a fost prima ce i-au adus faima autorului. În limba română apare în numeroase ediții pe care le puteți găsi pe site, cele mai importante fiind Young Art din 2013 și Humanitas din 2003.
A câștigat premiile Nebula și Hugo, dar a fost și cenzurată timp de nouă ani din cauza reperelor sexualizate la maxim. Cu toate acestea a fost inspirația mai multor producții, cum ar fi un musical din 1978 sau o operă rock din 1979. De asemenea s-au produs și filme unanime în 2006, 2013 și 2015.
Charlie Gordon are 32 și un IQ sub medie, 68, așa că unchiul său aranjează să lucreze într-o brutărie pentru a nu fi nevoit să urmeze o școală de stat. Bărbatul dorea să își ridice nivelul așa că începe să ia cursuri de scris și citit și astfel devine un subiect interesant pentru doctorii Nemur și Strauss ce voiau să experimenteze creierul uman. Data trecută o făcuseră pe șobolanul Algernon și le-a reușit, așa că ce putea merge prost pe om?! Operația are succes iar IQ-ul lui Charlie se ridică la 185 dar asta venea cu necazuri. Își amintește abuzurile din copilărie și acum stopează relațiile cu oamenii din jurul său pentru că înțelegea lumea diferit. Începe să se simtă ca un experiment și își pierde încrederea în doctorii săi, așa că se mută în Manhattan alături de Algernon. Șobolanul începe să se comporte ciudat iar Charlie își dă seama că e posibil să își piardă inteligența și să se întoarcă la primitivism, așa că începe propriile cercetări până ce Algernon moare. Pe măsură ce starea lui de sănătate se degradează, decide  că ar fi timpul să se mute înapoi la familia sa, dar nici aici lucrurile nu stau prea bine.


sus