Dem Theodorescu este unul dintre cei mai apreciați scriitori din țara noastră și printre primii care au avut curajul să trateze cu sarcasm politica veacului. Deși este interesat de mai multe sectoare, se concentrează pe pamflet ca formă de expresivitate literară. Este plin de inspirație și reprezintă, la rândul lui, o sursă de inovație pentru autorii aflați la început de drum. Va fi școlit la Sorbona, iar Parisul îi va fi a doua casă vreme îndelungată. Totuși, se întoarce în România de fiecare dată și scrie aici cele mai importante opere ale sale. Cu o expresivitate și o forță ludică ieșite din comun, reușește să atragă atenția maselor și să devină unul dintre cei mai apreciați autori din branșă.
Este interesat de istorie și literatură, iar o scriere despre anatomia umană ne va surprinde. Cumva, criticii îl vor acuza că schimbă domeniile și că se raportează diferit la ele. Totuși, vom observa că are un talent extraordinar de a-și evoca ideile și cunoștințele, iar manuscrisul său va deveni sursă de învățare pentru mulți studenți și elevi de pretutindeni.
Citește multe tratate și idei despre anatomie și cultura corpului uman, dar ceea ce reușește el să creeze devine un manuscris plin de informații utile, care va fi utilizat la scară largă. Anatomia umană este o secțiune care a prezentat interes la nivel internațional încă din perioada Evului Mediu timpuriu. Ulterior, în Renaștere, corpul uman devine un etalon de frumusețe și este exploatat în artă, cultură și literatură. Odată cu dezvoltarea medicinei, anatomia devine din ce în ce mai interesantă nu numai pentru cei care aleg să o studieze, ci și pentru omul de rând, care alege să se informeze din surse sigure.
Autorul face o cercetare amănunțită pentru a pune bazele acestui manuscris extraordinar, iar munca sa va fi răsplătită cu recunoașterea și aprecierea internațională. Theodorescu ieșise de mult din anonimat, iar pledoariile sale împotriva comunismului erau deja cunoscute în țară și peste hotare, oricât ar fi încercat statul să le cenzureze. Astfel, acest nou manuscris vine deja pe un teren de celebritate format, iar aprecierea va fi mare. Sintetizat bine în mai bine de 400 de pagini, printr-o muncă asiduă și migăloasă, manuscrisul ajunge să fie tradus în mai multe limbi străine și să fie utilizat drept sursă de informare și învățare. 
Fiecare istorisire i-a adus aprecierea lui Theodorescu, dar aceasta îi va aduce succesul internațional. La facultățile de profil din țară, cartea este inclusă în programa școlară, iar numele autorului este omagiat și astăzi. La marile evenimente medicale este oferită ca sursă de cunoaștere, iar nenumărate gazete vor prelua pasaje în reportajele și articolele de specialitate. Deși se îndepărtează de stilul care l-a consacrat, autorul devine un etalon de cunoaștere, iar în jurul său se formează o legendă, care nu se va risipi niciodată. Astăzi face parte din elita intelectuală a literaturii și culturii române, iar țara noastră se poate mândri că a oferit lumii un astfel de geniu. Pe site, cartea poate fi găsită în mai multe ediții: Univers (1998), Meridiane (1991).


sus