Filtre:
Edituri
 Academiei Republicii Socialiste Romania(5) Academiei(5) Fundatia Culturala Regala Principele Carol(3) Floare Albastra(2) Stiintifica(2) Stiintifica si Enciclopedica(2) Institutului Social Roman(1) Scrisul Romanesc(1) Academia Republicii Socialiste Romania(1) Adevarul(1) Didactica si Pedagogica(1) Monitorul Oficial si Imprimeriile Statului(1)
Pret
  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19311998
Limba
 Romana(38)
Coperti
 Cartonate si supracoperta(13) Cartonate(13) Brosate(12)
Colectii
 Pedagogia Secolului XX(1) Opinii(1)

Filtrează
Carti Dimitrie Gusti
Ordonează
Dimitrie Gusti - Opere (volumul 1) Vezi detalii Dimitrie Gusti - Opere (volumul 1) IN STOC Pret: 32,00 Lei
Pagina: 12
Carti Dimitrie Gusti
Despre Dimitrie Gusti

In luna februarie a anului 1880, la Iasi, se nastea viitorul profesor, sociolog si intemeietor al scolii sociologice romanesti, Dimitrie Gusti. Parintii sai au fost Natalia (nascuta Gatovski) si Stefan Gusti. Unul dintre cei mai importanti savanti romani a fost si ministru al invatamantului si a ocupat functia de ministru al educatiei din Romania. Si-a petrecut copilaria la Gropnita, unde parintii aveau o mosie, si la Iasi.

Intre anii 1900-1910 a studiat in Germania si Franta; mai intai ca student in filosofie morala la Leipzig si apoi, ca student in stiinte Juridice la Berlin. In anul 1904 a obtinut si titlul de doctor in filosofie cu teza Egoism si altruism. Motivatia sociologica a vointei practice. Anul urmator s-a inscris la Universitatea din Berlin pentru a studia sociologia, dreptul si economia politica; in perioada 1909 si 1910 a studiat sociologia la Paris.

In anul 1910 a devenit profesor de istoria filosofiei antice, etica si sociologie la Universitatea din Iasi; Acolo, in anul 1911, a infiintat Seminarul de Sociologie si Etica. Dupa zece ani a fost transferat la Universitatea din Bucuresti. A avut un interes deosebit pentru evolutia invatamantului sociologic si etic din scolile secundare, fiind fondator la scolii sociologice bucurestene.

Din anul 1919 a devenit membru al Academiei Romane si, mai tarziu, vicepresedinte, urmand sa fie si in functia de presedintele acesteia (intre 1944 – 1946). De asemenea, a fost presedinte al Sectiunii Istorice a Academiei Romane. Dimitrie Gusti a fost si Ministru al Instructiunii Publice, Cultelor si Artelor. A fost, de asemenea, presedinte al Casei Autonome a Monopolurilor Statului, (1929), decan al Facultatii de Litere si presedinte al Oficiului National pentru Cooperatie.

Impreuna cu Victor Ion Popa, Henri H. Stahl si Gheorghe Focsa a creat Muzeul Satului din Capitala. In luna mai anului 1936 a fost inaugurat pentru public. In luna februarie 1937 a primit invitatia de a participa la expozitia Internationala de la Paris cu o selectie de obiecte reprezentative pentru cultura populara romaneasca.

In urma aprobarii statutului de functionare a Societatii de Difuziune Radiotelefonica din Romania, s-a constituit primul Consiliu de Administraţie al noului serviciu public. Printre acesti noua membri s-a numarat si profesorul Dimitrie Gusti, devenind si presedintele acestuia. In aceasta calitate s-a implicat nemijlocit in realizarea Universitatii Radio pe care a sustinut-o cu autoritatea sa intelectuala si administrativa, aceasta urmand sa devina o veritabila tribuna a marilor idei ale vremii.

Adept al Societatii Natiunilor, el considera ca aceasta stabilea relatiile dintre state pe baze mai echitabile, iar pentru criza parlamentara romaneasca propunea introducerea participarii cunoscatorilor starilor sociale la opera de legiferare, un sfat valabil poate si in zilele noastre.

Aratandu-se partizan al institutiei monarhice si al regelui Carol II, consecinta a fost excluderea sa din „noua Academie” a RPR in anul 1948. A fost repus in drepturi abia in anul 1990, post-mortem. In luna iunie a anului 1950 a fost fortat sa-si evacueze locuinta fara dreptul de a-si lua bunurile si manuscrisele. Din cauza modului brutal in care s-a facut evacuarea, soacra lui a facut o comotie cerebrala si a murit a doua zi. In lunile urmatoare a fost supus permanent sicanelor de tot felul. La 30 octombrie 1955 Dimitrie Gusti a trecut la cele vesnice, iar la 2 noiembrie a fost inmormantat la Cimitirul Bellu.

Lucrari: Ritorica pentru tinerimea studioasa; Elemente de etica pentru clasa VIII; Sociologia natiunii si a razboiului; Pagini alese; Comunism, socialism, anarhism, sindicalism si bolsevism; Studii critice; Scireri pedagogice; Egoismus und Altruismus (1904); Die soziologischen Betrehungen in der neuen Ethik (1908); Cosmologia elena (1929); Sociologia militans (volumul I - 1935; volumele I si II -1946); Cunoastere si actiune in serviciul natiunii (2 volume - 1939); Problema sociologiei. Sistem si metoda (1940); La science de la realite sociale (1941); Enciclopedia Romaniei (patru volume, 1938 -  1943).

sus