Istoria declinului si a prabusirii Imperiului Roman

Edițiile aflate acum în stocul anticariatului PrintreCarti.ro - Comandă online!


Edward Gibbon - Istoria declinului si a prabusirii Imperiului Roman
Edward Gibbon s-a născut pe 8 mai 1737 în Putney, Marea Britanie. În copilărie a fost o fire bolnăvicioasă, declarând mai târziu că se simțea neglijat de bona și mama sa care a murit când acesta avea numai 8 ani. La 15 ani tatăl său îl trimite la Magdalena College în Oxford unde avea să studieze câte puțin din toate. După 14 luni autorul pleacă de acolo spunând că a fost cea mai inutilă perioadă din viața lui și se mută la pastorul Daniel Pavillard pentru a trăi sub tutela lui. Începe să studieze istoria și religia iar în 1970 începe să scrie la ceea ce avea să devină cea mai importantă operă istorică pentru decenii. A vrut să renunțe de multe ori, însă în 1776 publică primul volum al operei ”Istoria declinului și a prăbușirii Imperiului Roman” iar dintr-un simplu istoric, a ajuns să devină un autor de bestseller care la acea vreme a fost răsplătit cu 1000 de lire. Autorul moare pe 16 ianuarie 1794 din cauza unei inflamații cronice și lasă în urmă scrieri despre cele mai cunoscute episoade istorice.
Cartea ”Istoria declinului și a prăbușirii Imperiului Roman” este o operă formată din 6 volume apărută între anii 1776-1789 la editura Strahan & Cadell. În limba română te poți delecta cu ediția publicată de editura Minerva, apărută în 1976 în 3 volume, și care face parte din colecția Biblioteca pentru Toți și ediția Humanitas din 2018.
Deși s-au făcut pași considerabili în înțelegerea istoriei, opera lui Gibbon din secolul XVIII este, fără îndoială, cea care a pus temeliile unui bagaj de cunoștințe imens. Prăbușirea romanilor a luat naștere odată cu moartea împăratului Marcus Aurelius care a însemnat începutul sfârșitului. Dar care a fost începutul? Râul Eufrat a fost sfânt pentru romani pentru că acesta le dădea toate resursele necesare pentru a se întreține și pentru a face pace cu barbarii. Însă de-a lungul timpului, resursele s-au terminat iar atacurile barbarilor au început să fie din ce în ce mai dese. Roma a fost o barcă de salvare pentru vizigoți, care se fereau de asemenea de barbari, însă niciodată nu au fost tratați cu bunătate și încredere. Romanii i-au obligat să își vândă copiii în sclavie pentru a primi hrană. În același timp, vizigoții făceau tot posibilul să intre în țara lor, însă au fost refuzați. S-au hotărât că cea mai bună răzbunare este de a se alia cu barbarii și să migreze încet-încet dându-se drept romani. Așa a au ajuns să piardă Africa de Nord care era un teritoriu important de provizii, comerțul a fost întrerupt și mulți romani și-au pierdut viața.
Un alt subiect destul de sensibil tratat de Gibbon este creștinismul. Credința, curiozitatea și ambiția au dus la conflicte teologice, unele chiar sângeroase, și au făcut ca oamenii să devină dușmanii propriului lor stat. Episcopii făceau adunări frecvente de la care cetățenii care lipseau primeau pedepse, iar acest lucru le detașa atenția de la binele imperiului, la binele propriei persoane.
Dacă vrei să afli pe larg ce a declanșat prăbușirea Bizanțului, nu ezita să comanzi cartea chiar acum!


sus