Scripturile gnostice de la Nag Hammadi


Elaine Pagels - Scripturile gnostice de la Nag Hammadi
Profesoară de istoria religiilor la o Universitate din SUA, Elaine Pagels face cercetări ample în gnosticism și creștinism timpuriu. Este cunoscută pentru tot felul de pledoarii pe această temă și pentru numeroase conferințe pe care le susține în America și alte state europene. Are studii temeinice de literatură, istorie și filosofie, iar mai apoi deprinde cunoștințe de limbi străine, care îi vor servi în redactarea unor ample materiale. Participă la felurite demersuri educaționale în societatea din care provine, iar literatura pe care o va scrie mai apoi va domina masele. Treptat, ne vom adapa la felul în care scrie și vom lua parte la fel și fel de mărturisiri, care au rolul de a demonta mituri și de a oferi o nouă perspectivă asupra umanității.
E drept, autoarea noastră aduce o nouă perspectivă asupra creștinismului și vorbește despre existența unui Dumnezeu etern, prea puternic pentru a fi înțeles, dar și extrem de sensibil la nenorocirile umanității. Gnosticismul avea să apară cu mult înainte de Creștinism, iar manuscrisele descoperite ulterior vor relata credințele de bază ale acestui curent. Conform gnosticilor există un Demiurg atotputernic, care domină lumea în care trăim și care este diferit de Isus. Cumva, aceste credințe au fost criticate și judecate drept formă de erezie.
Vreme îndelungată, Biserica Catolică, care depindea de legile și dogmele romane de la Vatican, a căutat să înăbușe acest curent, care devenea periculos. Un soi de program de corupere al credinței, gnosticismul învăluia Europa cu repeziciune. Cumva, adepții acestuia nu cred în Dumnezeu, dar își creează unul, după chipul și asemănarea lor și îl omagiază. Secta va fi extrem de apreciată în statele arabe, dar și în zone ale Europei mediteraneene. Adesea, autorii au încercat să elucideze acest mister al gnosticilor și chiar au căutat să îi accepte.
Diverse forme de revoltă au existat de-a lungul vremii, iar istoria consemnează confruntări sângeroase între creștini și gnostici.
Autoarea noastră susține gnosticismul, deși va fi aspru criticată pentru poziția sa vizavi de acesta. Ea consideră că gnosticii sunt, de fapt, creștini care sunt tratați greșit drept dușmani ai lumii civilizate. După aceasta, lumea creată de Dumnezeul creștinilor se poate rezuma la un cumul de erori, iar Demiurgul gnostic este diferit de acesta. Va fi aspru criticată pentru ideile sale, dar vor fi și numeroși adepți, care o vor urma în procesul ei revelator și sincer.
Studenții cărora le predă cursurile de religie sunt uimiți de acuratețea informațiilor și de maniera de relatare a autoarei noastre. La nivel internațional, lucrările de față vor fi extrem de controversate. Traduse în peste 20 de limbi, lucrările prezete vor deveni rapid bestseller în America și nu numai. Numele autoarei capătă o faimă nesperată, iar adepții credinței ei cresc.
Ulterior, aceasta va pune bazele unui curs intensiv de gnosticism pe care îl va preda în Universitatea din SUA, care a consacrat-o și va jongla cu interviuri și conferințe interesante în cadrul formatului TED-ex.
Pe site-ul nostru, lucrările sunt disponibile în numeroase ediții, dintre care vom aminti următoarele: Herald (1999), Meridiane (2001), Univers (2000).


sus