Domnul Ibrahim si florile din Coran


Eric Emmanuel Schmitt - Domnul Ibrahim si florile din Coran
„Domnul Ibrahim și florile din Coran” avea să apară pentru întâia oară în anul 2001, iar în anul 2003 avea să fie ecranizat cu o distribuție de zile mari. Omar Sharif și Isabelle Adjani vor fi actorii care vor da naștere personajelor lui Schmitt. După cum ne-a obișnuit, scriitorul aduce în fața publicului o poveste de o profunzime inconfundabilă, iar audiența va fi impresionată de puterea de evocare a lui Schmitt.
Parisul anilor 1960 era un loc magic, plin de farmec și mizerie deopotrivă. Strălucirea marelui oraș era cumva acoperită de sărăcie și conflicte politice, însă în acest haos un copil își caută destinul. Moise este un puști al nimănui, care trăiește într-un cartier de evrei, în suburbiile Parisului, încercând să descopere universul.
Când tatăl său dispare fără urmă, Moise se simte mai singur ca niciodată și pornește într-o călătorie fără destinație. În incursiunea sa deosebită, băiatul îl cunoaște pe Domnul Ibrahim, care deține o băcănie în zonă. De aici înainte, cei doi sunt de nedespărțit, iar domnul Ibrahim îl inițiază pe Moise în tainele lumii vechi și îl îndeamnă să descopere lumea nouă. Din Franța până la capătul lumii vor porni cei doi, iar destinul nu îi va despărți nicio secundă.
Cartea este emoționantă și profundă, iar autorul reușește să construiască o legătură nevăzută între cele doua personaje, o relație puternică de interdependență. Astfel, Moise învață iubirea de oameni, învață să se bucure și să sufere, învață să piardă și să meargă mai departe, se maturizează frumos și devine un spirit liber și învățat. Domnul Ibrahim este maestrul care îl ghidează prin lume, care nu îl abandonează niciun moment, care îi este alături până reușește să îi insufle cele mai trainice valori.
Schmitt este de o sinceritate uneori dureroasă și de o duioșie rar întâlnită, iar personajele sale sunt purtate într-o lume pe care, citind, o vom descoperi și noi. Sacralitatea și istoria se îmbină armonios, iar desele trimiteri la Coran vor fascina audiența. Finalul romanului este armonios și, pe alocuri, dureros. Ușor, Moise învață din greșeli și își dezvoltă abilitățile pe care nu știa că le deține, privește haosul cu calm și are puterea să înțeleagă ce se petrece în jurul său. Domnul Ibrahim rămâne cumva în umbră, se bucură de rezultatele muncii sale, își admiră învățăcelul și rezonează cu transformarea uluitoare a acestuia.
Cartea va face înconjurul lumii și va fi considerată una dintre cele mai frumoase opere ale literaturii universale. La numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, romanul lui Schmitt este disponibil în mai multe ediții printre care: Humanitas (2006), Humanitas (2013).


sus