Literatura si Evul Mediu latin


Ernst Robert Curtius - Literatura si Evul Mediu latin
Evul Mediu este, probabil, una dintre cele mai interesante perioade istorice. Cultele dogmatice care au luat naștere în această perioadă, nebunia veacului și lupta împotriva unor forțe mai mult închipuite, face ca această perioadă să fie una dintre cele mai sângeroase din istoria umanității. Înainte de războaiele clasice pentru putere, de lupta pentru pământ, de confruntările între alianțe și de căderea marilor imperii, au fost luptele în numele credinței. Tabere întregi s-au poziționat de partea unor secte oculte, cel puțin ciudate, care au susținut pedepsirea tuturor acelora care nu urmau întocmai drumul scris de o Biserică Catolică îndoctrinată, obscură, clădită din nepăsare și bazată pe corupție.
În istoria acestui veac negru, vor sta drept stâlpi de rezistență personaje înfricoșătoare, precum Elisabetha Bathory, Tomas de Torquemada sau Cezare Borgia. Deși pe meleaguri diferite, aceștia vor exercita o forță extraordinară asupra Bisericii Catolice și vor duce mai departe, până aproape de absurd, legi și convenții incredibile, care nu aduceau decât moarte, ură și izgonire.
Totuși, în această perioadă întunecată, vor înflori opere extraordinare, se va dezvolta arta și pictura, iar istoria va lăsa moștenire posteriorității cea mai sângeroasă pagină a sa. Mulți scriitori vor fi aceia care vor avea curajul, pe la finele Evului Mediu, să scrie despre ororile închistate în trecut, despre marile personalități ale veacului și, nu în ultimă instanță, despre victimele nevinovate ale acestor figuri crunte și odioase.
Robert Curtius a fost unul dintre cei mai apreciați și cunoscuți scriitori pe care Germania i-a oferit literaturii universale de pretutindeni. Autorul este pasionat de perioada Evului Mediu și lucrează asiduu la scrierea sa despre această etapă. Îmbină magistral istoria cu filosofia și reușește să aducă în atenția noastră o perioadă complicată, diferită și plină de mister.
Ne vorbește despre literatură și cultură în perioada medievală, despre tratate și eseuri scrise la acele vremuri și regăsite veacuri mai târziu, după plecarea asupritorilor de pe teritoriul unei Europe zbuciumate.
Bună parte din scrierile sale fac referire la marile descoperiri artistice latine, iar cultura medievală ocupă un loc de frunte în manuscrisele din perioada de maturitate a autorului. În traducerile de mai apoi, el va fi privit ca un outsider, care nu se adaptează maselor și care vrea, cu orice preț, să facă lumină în întunericul lăsat de Evul Mediu.
Lucrarea de față este una dintre cele mai căutate din literatura universală, tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională, distribuită masiv pe piața de carte din lume și extrem de apreciată de criticii literari. Autorul este plin de surprize, iar povestea pe care o construiește este plină de farmec și cuprinde o incursiune nemaipomenită în literatura latină a veacului trecut.
Vom fi cuceriți de maniera în care autorul reușește să aducă în atenția publicului fapte istorice reale și vom fi curioși să urmărim povestea până la capăt.
Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1990), Litera (2002).


sus