Filtre:
Edituri
 Univers(3) Editura de Stat pentru Literatura si Arta(2) Tineretului(2) Lipsiae in Aedibus(1) Profile Publishing(1) Porrua(1) Garamond(1) Mondero(1)
Pret
  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (1)  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19002002
Limba
 Romana(10) Latina(1) Spaniola(1)
Coperti
 Brosate(11) Cartonate(1)
Colectii
 Clasicii Literaturii Universale(3) Biblioteca pentru toti(1) Lyceum(1) Biblioteca Scolarului(1)

Filtrează
Carti Eschil
Ordonează
Pagina: 1
Carti Eschil
Despre Eschil

Inventator al tragediei grecesti, Eschil este un mare nume din Antichitate. Este autorul unor piese precum Persai si al trilogiei Orestia, singura care se gaseste intacta. Poet si dramaturg, Eschylus s-a nascut in jurul anului 525 i.Hr. in Eleusis, Grecia. El facea parte dintr-o mare si nobila familie ateniana si, ca atare, a participat la razboaiele purtate impotriva persilor.

Despre viata lui Eschylus se stiu putine. Fiul lui Euphorion, nascut in jurul anului 525 i.Hr. AD (Eleusis, Attica), el apartine unei nobile familii ateniene. In tinerete a asistat la sfarsitul tiraniei Pisistratidelor din Atena. Un contemporan al razboaielor impotriva persilor, a participat la zece ani distanta la batalia de la Maraton din 490, cu cel putin unul dintre fratii sai, si in cea de la Salamina din 480. Aceste evenimente l-au inspirat in creatia piesei de teatru Persai (Persii), cea mai veche tragedie care a supravietuit timpului.

Prin operele sale a urmarit sa trezeasca in oameni sentimentele de care el insusi era cuprins: iubirea pentru patrie, cultul virtutii si supunerea in fata zeilor. Avand peste 90 de piese tragice scrise, el a fost supranumit parintele tragediei universale. Dintre acestea, doar 7 s-au pastrat: trilogia Orestia (care cuprinde Agamemnon, Choeforoi si Eumenides si premiata dupa reprezentare, in anul 458 i.Hr), Hepta epi Thebas (Cei 7 contra Tebei), Prometheus desmotes (Prometeu incatusat) si Persai (Persii). Cea din urma a fost jucata in anul 472 i.Hr., la Atena si singura cu subiect istoric care s-a pastrat.

El este creatorul tragediei ca gen literar, aducand in prim-plan subiecte simple, dar grandioase si tulburatoare, menite sa infatiseze publicului valori spirituale, sa trezeasca potentiale nebanuite ale sufletului, sa faciliteze contactul cu sacrul si esentele. Desi nu era propriu-zis un filosof, el a exprimat in piesele sale idei importante despre sensul vietii si semnificatia evenimentelor dramatice cu care personajele se confrunta si a folosit faptele tragice ca pretext pentru a scoate in evidenta cauzele profunde care le-au determinat si consecintele care deriva din acestea.

Cea mai mare parte a vietii a petrecut-o in Atena, dar spre final s-a retras la Siracuza, unde a fost invitat la inaugurarea coloniei grecesti Etna si i-a fost reprezentata o piesa (476-475), care in cele din urma a fost pierduta. Poate ca acolo a compus Prometheus desmotes (Prometeu incatusat), a carui atribuire ramane indoielnica. A murit in Gela, in anul 456. Conform legendei, lovit in cap cu o broasca testoasa, lansata de un vultur care i-ar fi luat capul chel ca pe o piatra.

Opere: Persai (Persii), Hepta epi Thebas (Cei 7 contra Tebei); Prometheus desmotes (Prometeu incatusat); Trilogia Orestia.
Cărți populare scrise de Eschil: Orestia

sus