Istoria literaturii latine


Eugen Cizek - Istoria literaturii latine
Filologul și istoricul român Eugen Cizek s-a născut la data de 24 februarie 1932 în București și s-a stins din viață la data de 16 decembrie 2008. El a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității din București, specializarea Filologie în anul 1955, iar în anul 1968 a devenit doctor în științe filologice. Cizek a fost profesor la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine la Universitatea din București și a fost membru al Academiei de Științe, Litere și Arte din Lyon și a făcut parte din Société des Études Latines din Paris.
Cea mai cunoscută și apreciată operă a sa este “Istoria literaturii latine”, publicată inițial în anul 1982 de către editura București. Editura Societatea Adevărul publică o nouă ediție, în două volume de data aceasta, iar în anul 2003 apare cea mai recentă versiune a operei, tot în două volume, la editura Corint. Găsești toate aceste ediții ale operei lui Eugen Cizek, precum și multe alte titluri ale autorului, pe site-ul anticariatului nostru, Printre Cărți. Dacă ediția dorită de tine nu este disponibilă, te rugăm să o adaugi în wishlist-ul tău și vei primi o notificare atunci când revine în stoc. Lucrările lui Cizek sunt cunoscute și apreciate nu numai la noi în țară, cât și la nivel internațional fiind unul din puținii autori români clasici cu un asemenea prestigiu. Printre operele sale se numără cărți precum: “Seneca” publicată în anul 1972, “Istoria României” publicată de editura Paideia în anul 2002, “Tacit” ce a apărut in 1974 la editura Univers, “L’empereur Titus” publicată în anul 2006,”Structures et ideologie dans ‘Les vie des douze Cesars’ de Suetone” tipărit în anul 1977, “Romano Dacica II. Izvoare antice ale istoriei României” publicată în anul 1994 de editura Universității din București și multe alte opere de o importanță semnificativă pentru literatura română.
Primul volum al cărții “Istoria literaturii latine” debutează cu câteva capitole care analizează dezvoltarea întregii literaturi din Roma antică( cum ar fi capitolele “Mentalitățile la Roma” sau “Societatea și cultura în secolele VIII-II î.e.n”). După aceste capitole introductive urmează capitolele care abordează evoluția scriitorilor și scrierilor literare cuprinse între secolul al III-lea înaintea erei noastre și anul 14 după Hristos. Al doilea volum, semnificativ mai mare decât primul din cauza faptului că din perioada istorică studiată s-au păstrat mai multe opere decât în cele analizate anterior, tratează scrierile apărute începând cu anul 14 până la jumătatea secolului al VI-lea. Această operă a lui Eugen Cizek se adresează atât publicului specializat în filologie, cât și cititorului obișnuit, pasionat de acest subiect. Tocmai din acest motiv fiecare capitol este însoțit de biografie, fiecare volum are în deschiderea sa o listă de abrevieri, iar citatele din autorii antici sunt expuse preponderent în limba română.


sus