Reflectii asupra Revolutiei Franceze

Edițiile aflate acum în stocul anticariatului PrintreCarti.ro - Comandă online!


De-a lungul vremii au fost multe evenimente istorice care au zguduit scena politică mondială, iar Revoluția Franceză este unul dintre acestea. Evenimentele de la acea vreme vor rămâne multă vreme în istoria imaginarului colectiv și vor transforma pentru totdeauna fața știută a societății franceze. O serie de revolte sociale, menite să modifice reguli și taxe feudale, aveau să pornească în prima parte a anului 1789.
Forma de guvernământ a Franței era monarhia absolută, iar puterile regelui nu erau limitate de instituții precum Parlamentul. Prin urmare, regele putea condamna la moarte fără judecată, putea emite decrete și legi fără să dea vreun fel de explicație, iar statul era întru totul condus de o singură persoană. Totuși, acest regim nu era unul despotic, iar buna orânduire funcționa de minune între clasele sociale. Existau o serie de legi și decrete, dar și o serie de taxe impuse celor care nu făceau parte din nobilime. Statul era organizat în trei stări, bine delimitate de ranguri și cutume sprijinite de instituțiile statului.
Revoluția Franceză pornește când regele decide să dizolve, fără drept de apel, Adunarea Națională. De aici înainte, apar o serie de revolte de tot soiul, iar burghezimea și nobilimea fac front comun pentru a se împotrivi statului.
În august 1876, pornește o criză financiară extrem, care schimbă perspectivele sumbre ale revoluției. Cumva, ceea ce au planificat partizanii cade, iar conflictele sunt din ce în ce mai intense. Se ajunge la conflicte stradale intense, la fel și fel de confruntări, care vor fi înăbușite numai de intervenția lui Napoleon Bonaparte. Toate aceste evenimente coincid cu căderea Bastiliei, iar revoluția devine evenimentul care acaparează paginile tuturor gazetelor din lume. Europa traversează o criză, iar Franța este epicentrul confruntărilor. 
Toate aceste evenimente vor influența masiv dezvoltarea Europei de mai apoi. Gazetele și lucrările vremii și nu numai vor vorbi deschis despre aceste întâmplări, iar Revoluția Franceză devine un subiect latent în marile universități ale timpului.
Astăzi, ea este studiată în mai toate centrele universitare importante, iar autorii care au tratat acest subiect au fost mulți. E drept, fiecare a făcut-o în felul său, iar operele lor au fost analizate și evaluate de elita intelectuală a Europei. După Max Gallo, Maurois sau Troyat, revolta iacobinilor a schimbat pentru totdeauna fața Occidentului. Pe de altă parte, alți autori, printre care și Furet, considerau că urmările acesteia ar fi fost mult mai complexe fără intervenția lui Napoleon.
Cartea de față este una mai diferită de scrierile anterioare, iar autorul are darul de a aduce în fața cititorilor o altă latură a evenimentului. El se bazează pe fel și fel de documente importante și face o incursiune extraordinară în istoria lumii franceze a acelui secol. Subiectiv, pe alocuri, autorul reușește să ne trezească interesul asupra acestui eveniment și să ne facă să privim dincolo de latura sa istorică.
Cartea va fi foarte apreciată la nivel internațional, iar autorul se va bucura de un succes nesperat. Astăzi, ea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1999), Univers (2001), Humanitas (2005).


sus