„Trei zile cu mama” este o poveste despre legătura complicată dintre un fiu și mama sa, despre cum trecutul ne influențează prezentul și provocările cu care se confruntă un scriitor în căutarea inspirației. Romanul a fost publicat inițial în anul 2005 și distins cu prestigiosul Premiu Goncourt în același an. Cartea a fost tradusă în limba română și publicată de Editura Polirom în 2006.
Naratorul imaginar, Francois Weyergraf, încearcă să scrie o carte despre copilăria sa, însă în loc să se apuce de treabă, se pierde în amintiri, gânduri și povești despre viața lui. Astfel, în acest amalgam de gânduri, naratorul creează un personaj, Graffenberg, care la rândul său creează un altul, Weyerstein, fiecare dintre aceștia confruntându-se cu propriile dificultăți în a scrie. Povestea centrală descrie cele trei zile petrecute alături de mama sa, o femeie în vârstă, plină de energie, dar și foarte exigentă. În timpul vizitei, François își dă seama cât de complexă este relația lor: uneori se contrazic, alteori se distrează, dar întotdeauna se simte că între ei există o legătură profundă. În tot acest timp, el meditează și la viața sa, la iubirile pierdute, la amintirile din trecut și la teama de a îmbătrâni. Cartea este scrisă într-un stil jucăuș și plin de ironie, cu multe întorsături de gând și reflecții personale și nenumărate pasaje amuzante, dar și emoționante.
Francois Weyergans este un scriitor și regizor belgian, născut pe 2 august 1941 în Etterbeek, un cartier din Bruxelles, Belgia. Înainte de a deveni romancier, a fost critic de film și regizor de documentare. A studiat filologia romanică, apoi a urmat cursurile Institutului de Înalte Studii Cinematografice din Paris, unde s-a dedicat studiului regiei de film. În anii '60, Weyergans s-a alăturat echipei de redacție a revistei Cahiers du Cinéma și a creat o serie de filme scurte. A fost, de asemenea, critic literar și cinematografic pentru diverse publicații. Începând cu debutul său literar în 1973 cu romanul „Le Pitre”, Weyergans a explorat teme precum relațiile familiale și crizele existențiale. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără „Le Radeau de la Méduse”, „La Demence du boxeur” și „Franz et Francois”. „Trei zile cu mama” este una dintre cele mai renumite opere ale sale, fiind lăudată pentru stilul său literar unic și pentru sensibilitatea subiectelor tratate.
În martie 2009, Francois Weyergans a fost ales membru al Academiei Franceze și a fost decorat cu distincții precum Chevalier de la Légion d'Honneur și Comandor al Artelor și Literelor.