Aventurile baronului Von Munchhausen


Gottfried August Burger s-a născut pe 31 decembrie 1747 în orașul german Molmerswende, în familia unui pastor luteran. Încă din copilărie devenise pasionat de locurile sumbre și poveștile fantastice iar școala picase pe al doilea loc. Totuși ajunge să fie admis la Universitatea din Halle unde în prima fază a studiat teologia și mai apoi dreptul. Cunoscându-l pe Christian Koltz, a învățat ce înseamnă literatura dar și viața în general și așa a ajuns să piardă nopțile și să se îmbuibe de alcool. Chiar dacă stilul său de viață nu era unul sănătos, a început să studieze literatura engleză, în special pe Shakespeare și Thomas Percy cu care s-a împrietenit ulterior. În 1773 publică prima sa lucrare, balada Lenore, și aduce în fața publicului supranaturalul. Primește funcția de redactor la o publicație locală și va activa în domeniu până la moartea sa. Din cauza morții unei rude, randamentul său nu a mai fost același și a trebuit să își câștige existența din traduceri și din meseria de vânzător. S-a căsătorit de trei ori de-a lungul vieții, a devenit profesor într-un final dar pentru puțin timp căci viața sa i-a pus capăt în 1794, la trei ani după ce totul începuse în sfârșit să meargă bine.
Romanul "Aventurile baronului von Munchhausen" a apărut pentru prima dată în limba germană în 1786. În limba română apare numeroase ediții, printre care cea oferită de Ion Creangă în 1977 și cea oferită de Regis în 1998.
Baronul von Munchausen a trăit cu adevărat iar povestea ce urmează are să ne relateze o realitate pe care autorul și-a imaginat-o așa cum a vrut el. El însuși de povestește aventurile sale, nu nouă personal ci vânătorilor sau intelectualilor cu care se întâlnește. A cutreierat jumătate de Europa, a fost în Libia, Egipt și peste mări și munți dar cel mai important este că a ajuns pe Lună și în Centrul Pământului. Baronul învinge fără probleme cele mai puternice animale, învăța albinele să pescuiască, pornește pușca cu scânteile din ochi și prinde un stol de rațe cu ajutorul unei bucățele de slănină. Așa ajunge de la statutul de vânător la cel de războinic, și unii ar putea crede că el spune minciuni. Poate că de aici s-a dezvoltat și sindromul de Munchausen, dar nu suntem noi în măsură să vorbim despre medicină. Peripețiile l-au ajutat să ajungă dintr-un anonim într-un aventurier, un om de temut care poate face tot ceea ce își dorește, până la urmă cine a mai reușit vreodată să vorbească cu Dumnezeu în ceruri?!


sus