Filtre:
Edituri
 Felix Alcan(15) Institutul European(7) Polirom(3) Presses universitaires de France(2) Antet(2) All(1) Doubleday(1) Cartex(1) Eminescu(1) Universal Dalsi(1) Paris(1) Fundatia Culturala Regala Principele Carol(1) Meridiane(1) Dacia(1)
Pret
An aparitie
19132020
Limba
 Franceza(20) Romana(19) Engleza(1)
Coperti
 Brosate(24) Cartonate(16)
Colectii
 Eseuri de ieri si de azi(5) Plural(2)

Filtrează
Carti Henri Bergson
Ordonează
Pagina: 12
Carti Henri Bergson
Despre Henri Bergson

Filozof francez, Henri Bergson (n. 18 octombrie 1859 - d. 4 ianuarie 1941) este cunoscut ca autorul cartii La Pensee et le movant. A participat la crearea Societatii Natiunilor, precum si la Comisia Internationala pentru Cooperare Intelectuala, stramosul UNESCO. Prin tatal sau a fost descendent al unei familii de origini polono-evreiesti.

Un student stralucit, castigator al premiului I la concursul general de matematica din liceu, Bergson a intrat la Ecole Normale Superieure. Dupa cateva ezitari cu privire la cariera sa, osciland intre stiinte si stiinte umaniste, a optat in cele din urma pentru acestea din urma, unde a urmat cursurile lui Emile Boutroux. Acolo a obtinut o licenta in litere, apoi agregarea filosofiei (1881).

Cariera sa didactica a inceput la liceul David d'Angers, in afara Parisului (1881- 1883). Doi ani mai tarziu a fost transferat la liceul Blaise-Pascal din Clermont-Ferrand. A obtinut un post didactic la Paris, la liceele Louis-le-Grand si Henri-IV, iar apoi, la Ecole Normale. In 1892 s-a casatorit cu Louise Neuburger, cu care a avut o fiica. Patru ani mai tarziu a publicat o lucrare remarcabila, Matiere et Memoire, in care consideratiile sale filosofice s-au bazat pe cercetari de ultima generatie in domeniul medical. Acest eseu examineaza functiile creierului (perceptie, memorie) in raport cu corpul.

A fost ales la catedra de filosofie antica la prestigiosul College de France. Aceasta a marcat începutul faimei sale tot mai mari. In acelasi an a publicat un scurt eseu, Le rire (Rasul), despre sursele comediei. Interesat si de teoria evolutiei, in anul 1907 a publicat Evolutia creatoare. Aceasta lucrare ajuta la cunoasterea lui Bergson publicului larg. In anul 1914 a intrat in Academia Franceza. Popularitatea sa a crescut, iar operele sale au fost traduse in strainatate.

In primavara anului 1911, Bergson a participat la al cincilea Congres de filosofie de la Bologna, Italia, unde a adus o contributie notabila: L'Intuition philosophique. A fost invitat de mai multe ori in Anglia, inclusiv la Universitatea din Oxford, unde a sustinut doua prelegeri publicate de Clarendon Press sub numele La Perception du changement.
In iunie 1920, Universitatea din Cambridge l-a onorat cu diploma de doctor in litere. Pentru a-i permite sa se dedice muncii sale de etica, religie si sociologie, Bergson a fost scutit de predarea cursurilor legate de catedra de filosofie moderna de la College de France. El a pastrat catedra, dar cursurile au fost tinute de Édouard Le Roy.

Anul 1927 a fost unul important pentru filosof, primind premiul Nobel pentru literatura. In aceasta perioada sanatatea lui a inceput sa se deterioreze si era prea bolnav pentru a se deplasa la Stockholm in vederea revendicarii premiului. In 1930 a primit  si Marea Cruce a Legiunii de Onoare. Doi ani mai tarziu a aparut eseul sau intitulat Les deux sources de la morale et de la religion (Cele doua surse de moralitate si religie), care ridica in mod deosebit problema cauzelor razboiului si mijloacele de evitare a acestuia.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, el a renuntat la toate titlurile si onorurile sale, ca semn al condamnarii legilor antisemite ale regimului de la Vichy. A murit in 1941, la varsta de 81 de ani.

Opera: Essais sur les donnees immediates de la conscience (Eseu asupra datelor imediate ale constiintei – teza de doctorat, 1889); Matiere et Memoire (Materie si memorie, 1896); Le Rire (Rasul, (1899); L'Évolution creatrice (Evolutia creatoare, 1907); La philosophie française (Filozofia franceza); L'Energie spirituelle (Energia spirituala, 1919); Les Deux sources de la morale et de la religion (Cele doua surse ale moralei si ale religiei).
Cărți populare scrise de Henri Bergson: Eseu asupra datelor imediate ale constiintei

sus