Herodot - Istorii
Considerat părintele fondator al istoriei, Herodot avea să se nască în orașul numit Helicarnes, aflat pe teritoriul Turciei de astăzi. Este celebru pentru scrierile sale cu tentă politică și puternice valențe istorice. Așadar, contribuția gânditorului la istoria Greciei Antice avea să fie definitorie pentru dezvoltarea și progresul națiunii grecești. Nevoit să părăsească Grecia din cauza luptelor civile, se refugiază în insula Samos și reușește să își țină pledoariile despre artă și cultură. O bună bucată de vreme străbate Grecia în lung și în lat, pentru că, mai târziu, când luptele sunt pe sfârșite, se stabilește la Atena.
Aici, în patria zeilor, stabilește relații de prietenie cu Sofocle și devine un participant obișnuit al cercului lui Pericle. În accepțiunea lui Herodot, istoria și geografia merg mână în mână, iar cele mai multe manuscrise ale sale vor avea la bază aceste două științe. La început sub forma unor discursuri politice, mai apoi sub forma unor manuscrise care vor rămâne în istorie, Herodot reușește să aducă în fața publicului o mărturie extraordinară.
„Istorii” este probabil cea mai cunoscută scriere a gânditorului grec. Mărturisirea impresionantă se învârte în jurul zeităților și a celor mai însemnate lupte politice greco-persane. Tematica războiului este una intens exploatată de către Herodot, iar, după părerea sa, astfel de confruntări au implicații profunde. Autorul vorbește despre tensiunile dintre civilizații, despre calea democrației și despre legăturile străvechi dintre Grecia și Egipt ori Grecia și Israel. Istoricul se folosește de cercetări multiple pentru a pune în evidență carențele poporului grec, dar și dependența de alte națiuni.
Trimiteri interesante la religie și spiritualitate, cercetarea izvoarelor și previziuni despre viitor, toate acestea se regăsesc în manualul atât de căutat. Deși este împărțită în 9 cărți și redactată în dialectul ionic, cartea nu este nici pe departe plictisitoare, ori dificilă. Herodot surprinde prima mare confruntare dintre spațiul oriental și Grecia apuseană și trage niște concluzii inteligente.
Apreciat îndeosebi în Antichitate, Herodot devine un clasic al literaturii universale. În jurul acestuia se va contura însă o adevărată legendă, care va dăinui peste veacuri. Marile universități ale lumii vor include operele sale în materia obligatorie, iar catedrele de istorie vor dedica ore suplimentare pentru aprofundarea acestora. Izvoarele descoperite de Herodot vor fi cultivate și exploatate de către predecesorii săi, deși nimeni nu îl va egala în profunzime. Cetatea Teba va reveni în atenția publicului prin intermediul gânditorului, iar figuri reprezentative ale epocii vor fi readuse în prim plan.
Iubitorii literaturii clasice, vor fi încântați să găsească manuscrisul care datează din 450 î.Hr, în mai multe ediții, după cum urmează: Universitas (1998), Științifică (1964), Științifică (1961).


sus