Filtre:
Edituri
 Eminescu(11) Pentru Literatura(3) De Stat pentru Literatura si Arta(2) Comitetul de Stat pentru Cultura si Arta(1) Cartea Romaneasca(1) Editura de Stat pentru Literatura si Arta(1) Univers(1) Editura pentru Literatura(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)  5 - 10 Lei (3)
An aparitie
19541995
Limba
 Romana(22)
Coperti
 Brosate(21) Cartonate(1)
Colectii
 Rampa(5) Monografii(1)

Filtrează
Carti Horia Lovinescu
Ordonează
Pagina: 1
Carti Horia Lovinescu
Despre Horia Lovinescu

La 28 august 1917 (Falticeni, Suceava) se nastea dramaturgul roman Horia Lovinescu. A fost fiul lui Octav Lovinescu, fratele criticului Eugen Lovinescu, si al Anei (nascuta Cetateanu), descendenta din familia lui Ion Budai-Deleanu.

Intre 1932-1936 a urmat cursurile liceului Nicu Gane din Falticeni, iar in 1942 a absolvit Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Bucuresti. In 1946 a obtinut doctoratul in litere si filosofie la Universitatea din Iasi cu o teza despre Rimbaud. In acelasi an, pentru aceeasi lucrare, i s-a acordat Premiul Cercului Sburatorul. Tot in acest an a fost Functionar la Institutul de Statistica din Bucuresti si la Radiodifuziune.

Si-a facut debutul in revista Viata Romaneasca (1953), cu piesa Lumina de la Ulmi, pentru care a primit Premiul de stat. Aceasta s-a jucat un an mai tarziu pe scena Teatrului Municipal din Bucuresti. In 1954 a debutat editorial cu aceeasi piesa, Lumina de la Ulmi. Piesa Citadela sfaramata (1955) a avut un mare succes si a fost ecranizata si tradusa in mai multe limbi sub titlul Familia Dragomirescu.

In 1960 a devenit director al Teatrului Nottara, pana la moartea sa. In aceasta calitate a reusit sa ridice prestigiul acestei institutii, conducand turnee in Danemarca, Finlanda, Franța, R. F. Germania, Grecia si Portugalia.
Horia Lovinescu a scris doua scenarii de film: Meandre si Bancnota de 100 de lei. In plus, a tradus singur si in colaborare din M. Satrov, Al. Misarin, A. Veicler, si a realizat o dramatizare dupa Dostoievski (Karamazovii). Piesele sale au fost jucate in Bulgaria, Cehoslovacia, China, Franta, S.U.A., Ungaria si U.R.S.S.

In ultima parte a vietii sale a fost preocupat intens de meditatia filosofică; in Moartea unui artist, Jocul vieții si al mortii in desertul de cenusa si Paradisul, el a preluat intr-o maniera moderna unele mituri si motive universale.

Dramaturgul a fost ales de mai multe ori in conducerea Uniunii Scriitorilor, iar in ultimii ani ai vietii a fost vicepresedinte al sectiei romane a PEN - Club. In anul 1971 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural pentru merite deosebite in opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Roman. La 16 septembrie 1983, Horia Lovinescu s-a stins din viata la Bucuresti.

Opera: Hanul de la rascruce (1957), Citadela sfaramata (1955), Surorile Boga (1959), Moartea unui artist (1965), Lumina de la Ulmi (1953), Petru Rares (1967), Jocul vietii si al mortii in desertul de cenusa (1968), Si eu am fost in Arcadia (1971), Paradisul (1974).


sus