Filtre:
Edituri
 Gordian(8) Metafora(5) Dacia(2) Omul Nou(2) Imago(2) Sanziana(1) Evdokimos(1) Babel(1) Madrid(1) Majadahonda(1) The Romanian Historical Studies Traian Golea(1) Vremea(1) Agora(1)
Pret
An aparitie
19722017
Limba
 Romana(26) Franceza(2) Spaniola(1)
Coperti
 Brosate(28) Cartonate(1)
Colectii
 Fapte, idei, documente(1)

Filtrează
Carti Horia Sima
Ordonează
Pagina: 12
Carti Horia Sima
Despre Horia Sima

La 3 iulie 1906 s-a nascut Horia Sima, politician fascist roman, al doilea si ultimul comandant al Garzii de Fier, cunoscuta si ca Legiunea Arhanghelul Mihail sau Miscarea Legionara. Sima a fost si vicepresedintele consiliului de ministri din statul national legionar al lui Ion Antonescu si ministru de scurta durata in guvernul lui Ion Gigurtu.

Intre 1926-1932 a urmat Facultatea de Litere si Filosofie in Bucuresti. In octombrie 1927 a intrat in Miscarea Legionara. In 1932 este numit profesor de limba si literatura romana in Caransebes.

In 1938, dupa instituirea dictaturii regelui Carol al II-lea si arestarea lui Codreanu s-a constituit un grup de organizare si coordonare a activitatii legionare, al carui componenti sunt: Ion Belgea, Radu Mironovici, Iordache Nicoara, Horia Sima si Ion Antoniu.

La 29-30 noiembrie 1938 seful Miscarii Legionare, Corneliu Codreanu, este asasinat impreuna cu alti 13 legionari de frunte. Din cauza riscului de a fi arestati, multi dintre legionari s-au refugiat in Germania. Alaturi de ei, Horia Sima trece frontiera in Ungaria si se refugiaza la Berlin. Aici a avut loc organizarea Comandamentului Legionar, membri printre care se numara Ion Dumitrescu-Borsa, Ion Victor Vojen, Victor Silaghi, Horia Sima, Alexandru Constant si Constantin Papanace. Horia Sima este insarcinat cu legaturile cu tara.

In august 1939 pleaca in misiune spre tara si reia legaturile cu organizatiile legionare, iar la 26 octombrie se reintoarce in Germania. In ianuarie 1940, conducerea Grupului Berlin ii este incredintata lui Horia Sima si Constantin Papanace. Impreuna cu un grup de legionari, in 1940 a trecut din nou frontiera iugoslava in mod clandestin. la 19 mai este arestat in satul Clopodia dupa trecerea frontierei romane si trimis sub paza severa la Bucuresti.

Dupa mai multe anchete in prezenta ministrului de interne Ghelmegeanu si a sefului Sigurantei, a generalului Bengliu si a ministrului de interne Ghelmegeanu, in iunie 1940 a fost eliberat Nicki Stefanescu. Acesta a fost momentul initierii operatiunii de cadere a dictaturii regale, culminand cu revolutia legionara din 1940 si alungarea regelui Carol al II-lea de la conducerea tarii. In acelasi an are loc intrunirea Forului Legionar care ii incredinteaza conducerea Legiunii.
La 14 septembrie 1940 noul rege Mihai I proclama tara prin decret regal Stat-National Legionar, iar Sima este numit vicepresedinte al Consiliului de Ministri. Insa din umbra actioneaza forte adverse; la 21-23 ianuarie 1941 are loc lovitura de stat a generalului Antonescu impotriva Legiunii. Astfel se ivesc zorii altei persecutii impotriva camasilor verzi si sunt arestati mii de legionari, iar altii, executati dupa un simulacru de proces. Cei care reusesc sa se refugieze in Germania sunt internati in lagare: Rostock, Buchenwald, Dachau.

Dupa caderea Romania sub ocupatie sovietica, el a continuat lupta impotriva comunismului formand un Guvern roman in exil, la Viena, si a organizat totodata o Armata Nationala cu peste 12.000 de voluntari. In 1945, trupele Guvernului National Roman condus de Horia Sima actioneaza pe front impotriva Armatei Rosii pana la capitularea Germaniei si victoria sovieticilor aliati cu englezii si americanii.

Dupa incheierea razboiului s-a stabilit in Spania si a predat la Universitatea din Barcelona, depunand simultan o munca uriasa in folosul poporului obidit; atentiona constant forurile internationale asupra tragediei poporului roman. La 25 mai 1993 se stinge din viata pe campul bataliei legionare, dupa o activitate tenace, inegalabila, trainica.

Lucrari: Doctrina Legionara; Ce este comunismul?; Sfarsitul unei domnii sangeroase; Istoria Miscarii Legionare; Era libertatii: Statul National Legionar; De ce a fost asasinat Duca?; Prizonieri ai puterilor Axei; Cazul Iorga-Madgearu; Evocari; Mari existente legionare; Menirea Nationalismului.

sus