“Arta fugii” este o colecție de povestiri scurte scrise de Ioan Petru Culianu în tinerețe, înainte de a părăsi România, însă a fost publicată abia după decesul său. Ar fi trebuit să fie publicată în anul 1971, însă autorul a refuzat să colaboreze cu Securitatea, iar drept pedeapsă, volumul care urma să-i fie debutul literar a fost imediat retras. Așadar, cartea a fost publicată abia in anul 2002 la editura Polirom si republicată într-o nouă ediție, mai târziu, in 2021.
Cartea cuprinde o serie de povestiri scurte scrise între 1967 și 1972, perioadă în care autorul se afla în România. Povestirile amintesc despre căutarea sensului vieții și a adevărului, amestecând elemente de filozofie, religie, magie și vis, cu un stil misterios si sunt inspirate de mari gânditori și scriitori ai lumii ca Borges sau Jung. Culianu explorează ideea luptei interioare a omului care incearcă să scape de realitate prin imaginație și prin gândire profundă, iar fuga reprezintă evadarea interioară prin vis, credință, filozofie sau artă. Cartea este apreciată mai ales de critici literari, profesori și cititori pasionați de literatură filozofică și simbolică. Este considerată o carte profundă si originală, iar mulți critici spun că povestirile arată o maturitate intelectuală rară și o cultură impresionantă.
Ioan Petru Culianu s-a născut la 5 ianuarie 1950 în Iași, într-o familie cu rădăcini intelectuale adânci. Încă din copilărie, a fost considerat un tânăr cu o inteligență ieșită din comun, pasionat de literatură, istorie, filozofie și religii. A urmat studiile la Facultatea de Litere a Universității din București, însă relația sa cu regimul comunist a fost una tensionată. Refuzând compromisurile cerute de autorități, în 1972, profitând de o bursă în Italia, Culianu a ales să rămână în Occident și nu s-a mai întors niciodată în România. Exilul său a însemnat începutul unei cariere academice internaționale impresionante. A studiat și a predat în Italia, Olanda și Statele Unite, devenind profesor la Universitatea din Chicago. Culianu a fost un gânditor complet: istoric al religiilor, eseist, filozof și prozator, iar lucrările sale abordează teme profunde, precum magia, ocultismul, simbolismul, manipularea mentală și istoria ideilor religioase. Printre cele mai importante cărți ale sale se numără “Eros și magie în Renaștere”, “Călătorii in lumea de dincolo”, “Religie și putere” și “Arta fugii”. Astăzi, Ioan Petru Culianu este considerat una dintre cele mai strălucite minți românești ale secolului XX. Prin curajul său și prin gândirea liberă, el rămâne un simbol al intelectualului adevărat, neînfricat, profund și vizionar.