Ion Craiovan - Teoria generala a dreptului
Teoretician de renume internațional, românul Ion Craiovan se remarcă cu o serie de scrier care mai de care mai interesante și mai palptante. Cumva, el ajunge în atenția presei prin pozițiile sale vehemente vizavi de ideologia comunistă. Profesor universitar, licențiat în drept și cunoscător al mai multor limbi străine, reușește să ne uimească cu acuratețea spiritului său, dar și cu maniera în care simplifică teoriile dreptului și noțiunile complexe. Este interesat de literatură de specialitate, dar și de cultura veche a romanilor și grecilor, care îl vor influența în pledoariile sale. Predă la mai multe universități și dă dovadă de o inteligență extraordinară, iar studenții săi îl vor aprecia peste măsură. Primele sale manuscrise sunt, cu precădere, note personale despre ideologii ale trecutului, despre momente cheie din istoria universală. Ulterior, el elaborează câteva tratate de drept, care mai de care mai renumite, care ne vor determina să- urmărim palmaresul în întregime lui.
Călătorește mult în afara țării și cuege fel și fel de istorii pe care le remodelează și le aduce, sub altă înfățișare, în fața publicului atât de curios. Citește manuscrise despre războaiele care au fragmentat Europa și caută o explicație logică a acestora. Este atras, mai ales, de perioada de dinaintea Primului Război Mondial, dar și de perioada interbelică. Astfel, analizează cu patos aceste vremuri și își trage propriile concluzii. Devorează biografiile marilor conducători ai lumii și face numeroase analogii între curente, idei și noțiuni.
Revine la drept, marea sa iubire, iar teoriile sale vor fi pe de-o parte criticate, iar pe de alta apreciate. Pornește spre Paris și Viena, unde este invitat la nenumărate conferine și emisiuni televizate și discută chestiuni ardente din politica mondială. Își face nenumărați dușmani în regimul comunist și este urmărit de seviciile de securitate ale lui Ceaușescu. Regimul opresiv de la București îl determină să se stabilească o vreme în străinătate, dar va reveni în patria sa rapid. Este o vreme decan al Universității George Barițiu, din Brașov, iar astăzi deține titlul de rector onorific al aceleiași instituții.
Devine, încă din tinerețe, o figură căutată în cercurile elitiste, iar doctrina pe care o susține este primită cu interes pe piața de carte din Europa și nu numai.
Participă, în calitate de invitat special, la conferințe mondiale, unde discută despre noile paradigme ale istoriei și analizează, alături de alți experți, conflictele și confruntările lumii moderne. Este tradusă în mai multe limbi de circulație internațională și reprezintă o constantă sursă de inspirație pentru scriitorii aflați la început de drum, dar și pentru studenții care au ocazia să ia parte la cursurile sale. Este premiat în cadrul numeroaselor concursuri din țară și din străinătate și declară adesea că nu se aștepta la o asemenea recunoaștere. Mediul academic îl elogiază adesea și îi este recunoscător pentru cercetările și studiile la care contribuie. Pe ste-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea sa este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Universul Juridic (2015), Editura Militară (1997).


sus