Inchisoarea noastra cea de toate zilele

Edițiile aflate acum în stocul anticariatului PrintreCarti.ro - Comandă online!


Ion Ioanid - Inchisoarea noastra cea de toate zilele
Ion Ioanid este cunoscut la nivel internațional pentru lucrările sale pline de farmec, iar munca sa jurnalistică va fi recunoscută la nivel mondial. Se naște în Mehedinți și colaborează bună bucată de vreme cu numeroase gazete literare din partea locului. Pleacă la București și reușește să lege prietenii trainice cu mai mulți scriitori și oameni de litere. Schimbă impresii cu mai marii literaturii universale și culege surse de inspirație de la fiecare. Este unul dintre cei mai curioși scriitori și reușește să ne captiveze cu capacitatea sa extraordinară de evocare și cu imaginație extrem de bogată. În anii maturității sale, intră în conflict cu autoritățile locale și este judecat și aruncat în spatele gratiilor sub acuzația de înaltă trădare. De fapt, regimul comunist de la București încerca numai să cenzureze cu orice preț vocile care chiar aveau putere în societatea vremurilor și să condamne la tăcere oamenii curajoși ai veacului.
După ce își ispășește o parte din pedeapsă, reușește, cu ajutorul unor cunoscuți, să obțină azil politic pe teritoriul Germaniei și să își continue astfel cercetările literare. Este convins că nu va reveni niciodată pe pământ natal, dar viața avea să îi pregătească alte surprize. Revine o bună bucată de vreme pe meleagurile patriei noastre, dar se stabilește definitive în Germania și începe să lucreze în diverse domenii, Este, pentru o scurtă perioadă, muncitor necalificat, apoi vinde ziare sau lucrează în comerț.
Ritmul de viață al nemților îl cucerește, iar viziunea sa va fi distorsionată de tot soiul de evenimente, care îi vor marca existența. Își notează gândurile într-un jurnal pe care îl va face public abia câțiva ani mai târziu.
În opera de față este tranșant, vizionar, stabil și plin de emoție. Cartea va fi publicată în anul 1991 și va fi structurată, spre surprinderea scriitorului însuși, în 4 volume. Scriere biografică de căpătâi, plină de farmec și candoare, prezintă incursiunea lui Ioanid în viața personală, dar și pe plan profesional. Cartea pornește cu o descriere complexă a vieții simple, trăită la țară, și este completată de fel și fel de impresii și întâlniri pe care Ioanid le are de-a lungul vremurilor.
Autorul marchează în volumul său toate evenimentele importante ale existenței sale și își poartă audiența într-o călătorie extraordinară prin timp și spațiu. Contextul socio-cultural îl preocupă pe autor, iar nebunia veacului său este atent cuprinsă în manuscrisul, care va fi tradus în mai multe limbi de circulație internațională.
Ioanid este exemplar în acțiuni, este intens în descrieri și viziuni, iar publicul rămâne impresionat de puterea sa de evocare. La vremea la care pornește în redactarea minuțioasă a acestui manuscris, Ioanid era cenzurat și criticat în țara noastră, motiv pentru care alege să publice prima ediție a cărții pe meleaguri nemțești. Ulterior, manuscrisul va ajunge și pe piața de carte din România, iar vânzările vor fi neașteptat de mari. Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea este disponibilă în mai multe ediții: Humanitas (2002), Albatros (1994).


sus