Despre Israil Bercovici
Israil Bercovici s-a nascut pe 20 decembrie 1921 la Botosani si a murit pe 15 februarie 1988 la Bucuresti. A provenit dintr-o familie evreiasca saraca si a urmat studii literare in Bucuresti dupa Al Doilea Razboi Mondial. Si-a inceput activitatea literara imediat dupa razboi, publicand poezie in limba idis in revista IKUF-Bleter. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe publicatii si institutii culturale, printre care IKUF-Bleter si Revista Cultului Mozaic din RPR, unde a editat sectiunea in limba idis. Din 1955 a fost secretar literar si apoi director al Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti. A scris piese de teatru in idis precum Der goldener fodem si A shnirl perl si a tradus in idis opere importante ale dramaturgiei europene, printre care lucrari de Durrenmatt, Gutzkow si Ibsen. In 1982 a publicat lucrarea de referinta O suta de ani de teatru evreiesc in Romania. A fost recompensat cu diverse premii si distinctii, inclusiv Premiul Academiei Romano-Americane si Ordinul Republicii. In plan politic si cultural, a sustinut realismul socialist si a fost recunoscator regimului comunist pentru oportunitatea educatiei primite. Biblioteca sa personala, cu aproximativ 3000 de volume in limba idis, a fost donata Bibliotecii Universitare din Potsdam.
O suta de ani de teatru evreiesc in Romania este o lucrare fundamentala de istorie culturala, care documenteaza in detaliu evolutia teatrului idis in Romania, de la inceputurile sale pana in perioada postbelica. Bercovici analizeaza atat contextul istoric, cat si personalitatile marcante si repertoriul specific.
In ochii unei cafele negre este un volum de poezie lirica, scris in limba romana, in care se simte influenta sensibilitatii evreiesti si o doza subtila de melancolie. Poeziile sunt introspective, uneori ironice, tratand teme precum memoria, timpul si identitatea.
Israil Bercovici a fost apreciat de critica literara in special pentru activitatea sa de istoric si promotor al teatrului idis in Romania. Lucrarea O suta de ani de teatru evreiesc in Romania a fost considerata de critici o contributie esentiala la conservarea si intelegerea unei culturi teatrale aproape uitate, fiind recunoscuta pentru rigoarea cercetarii si pentru implicarea personala a autorului in domeniu.
Ca poet, Bercovici nu a fost in centrul atentiei criticii literare romane mainstream, dar cei care i-au comentat creatia au remarcat tonul meditativ, stilul curat si temele identitare pe care le abordeaza cu discretie si rafinament. De asemenea, s-a subliniat adesea echilibrul dintre nostalgie si ironie in textele sale, precum si capacitatea de a transforma experienta personala intr-un mesaj universal.
In mediul cultural evreiesc si in cercurile interesate de literatura si arta in limba idis, Bercovici a fost considerat un reper important, un pastrator al memoriei si un continuator al traditiei teatrale si literare evreiesti.
Opere: In ochii unei cafele negre, O suta de ani de teatru evreiesc in Romania.