Filtre:
Edituri
 Univers(4) All(1) Humanitas(1) Allfa(1) Pentru Literatura Universala(1) Polirom(1) Leda(1)
Pret
  mai mic de 10 Lei (1)
An aparitie
19672020
Limba
 Romana(10) Italiana(2)
Coperti
 Brosate(11) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Romanul Secolului XX(3) Raftul Denisei(1) Biblioteca Polirom(1) Corespondenta. Memorii. Jurnale(1)

Filtrează
Carti Italo Svevo
Ordonează
Pagina: 1
Carti Italo Svevo
Despre Italo Svevo

Romancier, dramaturg si nuvelist italian al carui cel mai cunoscut roman este The Confessions of Zeno (1923). S-a nascut la 19 decembrie 1861, intr-o familie de evrei instariți. A fost unul dintre cei sapte fii ai lui Francesco si Allegra Schmitz. Mama sa, Allegra Moravia, provenea dintr-o familie de evrei italieni din Trieste, iar tatal sau era de origine germana, fiul unui funcționar vamal austriac. Svevo a urmat cursurile Institutului Brüssel de langa Wurzburg, in Germania. Acolo a devenit interesat de literatura si a citit clasicii germani, pe Schiller, Goethe, Schopenhauer si pe marii scriitori rusi ai vremii.

In anul 1880 a debutat literar publicandu-si operele in cele mai importante ziare din Trieste. Ca romancier e debutat abia peste peste doisprezece ani, cu volumul Una Vita (O viata), semnand pentru prima data cu pseudonimul Italo Svevo. Atat primul roman cat si cel de-al doilea, Senilita (1898, Senilitate), au fost ignorate de critici. Timp de 25 de ani si-a interupt activitatea literara, perioada in care a mai scris fabule, povestiri scurte, piese de teatru, un jurnal, si a devenit un om de afaceri de succes.

In anul 1907 il cunostea pe scriitorul de origine irlandeza James Joyce; au devenit prieteni apropiați, iar Joyce l-a lasat pe omul de afaceri de varsta mijlocie sa citeasca fragmente din Dubliners, inca nepublicat, dupa care Svevo a produs, timid, cele doua romane ale sale. Impresionanta admirație a lui Joyce pentru acestea, alaturi de alți factori, l-a incurajat pe Svevo sa se intoarca la scris.

A scris ceea ce a devenit cel mai faimos roman al sau, La coscienza di Zeno (1923; Confesiunile lui Zeno), o lucrare stralucita sub forma unei declarații a unui pacient pentru psihiatrul sau. Publicat pe cheltuiala lui,ca si celelalte lucrari, acest roman a fost si el un esec, pana cațiva ani mai tarziu, cand Joyce a dat opera lui Svevo la doi critici francezi, Valery Larbaud si Benjamin Cremieux, care l-au facut public si l-au facut celebru. Romanul La coscienza di Zeno (Constiința lui Zeno) s-a bucurat si de admirația lui Mircea Eliade, care i-a consacrat mai multe recenzii.

Cand inca lucra la o continuare a filmului Zeno, Svevo a fost ucis intr-un accident de masina. Printre lucrarile publicate postum se numara doua culegeri de povestiri scurte, La novella del buon vecchio e della bella fanciulla, e altre prose inedite e postume (1930) si Corto viaggio sentimentale e altri racconti inediti (1949), precum si Saggi e pagine sparse (1954); Commedie (1960), o colecție de lucrari dramatice, dar si Further Confessions of Zeno (1969), o traducere in limba engleza a romanului sau incomplet.). In cele din urma, Svevo a fost recunoscut ca fiind una dintre cele mai importante figuri din istoria literara italiana moderna.

Opera: Una Vita (1892; O viata); Senilita (1898, Senilitate); La conscienza di Zeno (1923, Constiinta lui Zeno); Una burla riuscita (1929, O gluma reusita); La novella del buon vecchio e della bella fanciulla, e altre prose inedite e postume (1930); Corto viaggio sentimentale e altri racconti inediti (1949); Saggi e pagine sparse (1954); Commedie (1960); Epistolario (1966); Romanzi (1969); Diario per la fidanzata (1987); I racconti (1988); Faccio meglio di restare nell’ombra": il carteggio inedito con Ferrieri seguito dall’edizione critica della conferenza su Joyce (1995); Vita scritta da Italo Svevo (1998); Racconti e scritti autobiografici (2004).
Cărți populare scrise de Italo Svevo: O viataConstiinta lui ZenoSenilitate

sus