Filtre:
Edituri
 Meridiane(7) Polirom(4) Gallimard(3) Du Seuil(2) Stiintifica(2) Cartier(1) Fayard(1) Quarto(1) Art(1) Seuil(1) Presses universitaires de France(1) Arta si Religie(1) Erasmus(1)
Pret
  20 - 50 Lei (1)  50 - 100 Lei (1)
An aparitie
19702021
Limba
 Romana(17) Franceza(9)
Coperti
 Brosate(21) Cartonate(3) Cartonate si supracoperta(2)
Colectii
 Biblioteca de Arta(5) Plural(2) Popoare Culturi Civilizatii(2) Que sais-je(1)

Filtrează
Carti Jacques Le Goff
Ordonează
Pagina: 12
Carti Jacques Le Goff
Despre Jacques Le Goff

Istoricul francez Jacques Louis Le Goff s-a nascut pe 1 ianuarie 1924 la Toulon, Franta, si a murit in 2014 la Paris. S-a remarcat drept cercetator al Evului Mediu, in special al perioadei secolelor XII si XIII, scrierile sale punand cu precadere accent pe sublinierea aspectelor culturale, intelectuale si sociale ale vietii Europei acelei perioade, mentionand frecvent elemente reprezentative ale vietii de zi cu zi a oamenilor obisnuiti. Lucrarile sale se axeaza, astfel, mai putin pe prezentarea cadrului politic si militar. Viziunea sa asupra Evului Mediu este a unei perioade cruciale in istoria europeana, marcate de ample progrese economice si sociale si de influenta masiva a Bisericii Catolice. Una dintre cele mai importante idei ale lui Jacques Le Goff face legatura dintre conceptul de purgatoriu ca posibil traseu catre rai, concept aparut in secolul XII, si dorinta catolicismului de a se potrivi stilului mercantil bazat pe creditare al societatii. Acestei idei sunt detaliate in Nasterea purgatoriului, aparuta in 1981 sau Banii si viata, publicata in 1986.

Ivanhoe a lui Walter Scott este cartea la care Jacques Le Goff s-a referit a fi fost cea care, citita in copilarie, a nascut in el dorinta de a fi medievist. A urmat Scoala Normala Superioara, unde a luat contact cu istorici mari contemporani, cum sunt Fernand Braudel sau Lucien Febvre, cofondatorul revistei Annales si al sectiei de stiinte sociale de la Scoala Practica de Inalte Studii in Stiinte Sociale. In timpul celui de-al Doilea razboi Mondial a participat la Rezistenta Franceza si a calatorit, dupa terminarea conflictului, la Praga, Oxford si Roma. In 1950 a obtinut titlul de profesor de istorie si a inceput sa predea in Lille, fiind curand coplesit de dorinta de a coordona cercetari in domeniul istoriei. Le Goff a avut mai multe posturi academice, retragandu-se de la catedra in 1993. A scris numeroase carti de istoriografie, printre care Imaginarul medieval, Intelectualii in Evul Mediu, Omul medieval, Evul Mediu si nasterea Europei, Civilizatia Occidentului medieval si doua biografii acceptate ca fiind cele mai complete si corecte: viata regelui Ludovic al IX-lea, singurul monarh francez sanctificat, si viata Sfantului Francisc de Assisi. Jacques Le Goff carti. Renumele sau depaseste domeniul pe care l-a studiat, el facand accesibile cunostinte unei plaje largi de cititori.

A fost gazda unei emisiuni istorice saptamanale la radioul public France Culture si a participat in calitate de consilier in legatura cu aspecte istorice la realizarea unor carti sau filme ca Numele trandafirului. A aparut in numeroase ocazii pe ecran in calitate de invitat al emisiunilor, unde a vorbit despre meseria sa cu mare pasiune si a participat la multe dezbateri, unde s-a manifestat constant ca agnostic, de stanga si pro-european. Jacques Le Goff a primit titlul doctor honoris causa al mai multor universitati de pe glob, inclusiv al Universitatii din Bucuresti si al Universitatii Babes Bolyai din Cluj.  


sus