Filtre:
Edituri
 Herald(17) Saanen(1) Victor Gollancz(1) Moldova(1)
Pret
  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19452017
Limba
 Romana(19) Franceza(1) Engleza(1)
Coperti
 Brosate(21)
Colectii
 Mari Ganditori(2) Maestri spirituali(1)

Filtrează
Carti Jiddu Krishnamurti
Ordonează
Pagina: 1
Carti Jiddu Krishnamurti
Despre Jiddu Krishnamurti

Lider spiritual indian si filosof de origine Indiana. S-a nascut la 11 mai 1895 in Madanapalle, un orasel din sudul Indiei, si a murit la 17 februarie 1986. El si fratele sau au fost adoptati in tinerete de reformatorul britanic Annie Besant, pe atunci presedinte al Societatii Teozofice. Interesele lui au inclus revolutia psihologica, natura mintii, meditatia, investigatia, relatiile umane si aducerea schimbarilor radicale in societate.

Pentru a pregati lumea pentru sosirea lui, a fost infiintata o organizatie mondiala numita Ordinul Stelei din Est, in fruntea careia a fost pus tanarul Krishnamurti. Totusi, in anul 1929 Krishnamurti a renuntat la rolul pe care trebuia sa-l joace; a dizolvat Ordinul cu numarul ei urias de urmaritori si a returnat toti banii si proprietatile care fusesera donate.

De atunci, timp de aproape saizeci de ani pana la moartea sa, la 17 februarie 1986, a calatorit in intreaga lume, vorbind cu un public larg si cu indivizi despre necesitatea unei schimbari radicale a omenirii. Pentru a-si promova obiectivele, el a infiintat fundatii Krishnamurti in Statele Unite, Marea Britanie, India, Spania si Canada.

In 1938 l-a cunoscut pe Aldous Huxley. Cei doi au inceput o prietenie stransa care a durat multi ani. Ei au avut preocupari comune cu privire la conflictul iminent din Europa, pe care l-au vazut drept rezultatul influentei pernicioase a nationalismului.
Krishnamurti a continuat sa vorbeasca in prelegeri publice, discutii de grup si cu persoane interesate din intreaga lume. La inceputul anilor 1960 a facut cunostinta cu fizicianul David Bohm, ale carui preocupari filosofice si stiintifice privind esenta lumii fizice si starea psihologica si sociologica a omenirii s-au regasit in filosofia lui Krishnamurti.

O alta personalitate importanta pe care a intalnit-o Krishnamurti a fost ministrul indian din acea vreme, Indira Gandhi. Acestia au purtat discutii ample si, in unele cazuri,foarte aprinse. Jayakar considera mesajul sau din intalnirile cu Indira Gandhi ca o posibila influenta in ridicarea anumitor masuri de urgenta pe care Gandhi le-a impus in perioadele de tulburari politice.

Krishnamurti era, de asemenea, ingrijorat de mostenirea sa, de a fi transformat fara sa vrea intr-un personaj ale carui invataturi fusesera mai degraba destinate unor indivizi speciali decat lumii in general. El a vrut ca nimeni sa nu pozeze ca un interpret al invataturii.

Lucrari: At the Feet of the Master (1910); The Songs of Life (1931); Commentaries on Living (1956-1960); The Kingdom of Happiness (1928); The Pool of Wisdom (1928, Mintea fara margini); The First and Last Freedom (1954); Commentaries on Living (1956-1960, Comentarii asupra vietii); Freedom from the Known (1969, Eliberarea de cunoscut); The Awakening of Intelligence (1972, Trezirea inteligentei); Krishnamurti's Notebook (1976); Krishnamurti's Journal (1982, Jurnal); Krishnamurti to Himself (1987).
Cărți populare scrise de Jiddu Krishnamurti: Comentarii asupra vietiiEliberarea de cunoscut

sus