Despre John Cheever
John Cheever s-a nascut pe 27 mai 1912, in Quincy, Massachusetts, SUA si a decedat pe 18 iunie 1982, in Ossining, New York. A studiat la Universitatea Columbia, dar a abandonat studiile pentru a se inrola in armata americana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. A fost casatorit cu Mary Cheever si au avut trei copii. De-a lungul vietii, a trait in diferite locuri, inclusiv in suburbia New York-ului, unde multe dintre povestirile sale au fost inspirate de viata suburbana si de complexitatea relatiei umane.
John Cheever a inceput sa publice in anii 1930, iar prima sa lucrare importanta a fost publicata in 1935, un mic poem intitulat „Expelled”, in revista New Republic. In perioada interbelica, a colaborat cu diverse publicatii literare, printre care The New Yorker, unde a publicat majoritatea povestirilor sale scurte. De asemenea, lucrarile sale au fost incluse in reviste precum The Atlantic Monthly, Esquire si Harper's Magazine.
Primul sau roman, "The Wapshot Chronicle", a fost publicat in 1957 si a castigat Premiul National al Cartii pentru fictiune. De-a lungul carierei sale, Cheever a fost publicat de mari edituri americane, precum Alfred A. Knopf, care i-a publicat majoritatea lucrarilor sale.
In ceea ce priveste viata sa personala, Cheever a avut o existenta marcata de conflicte personale, inclusiv probleme cu alcoolul si relatii dificile. A avut o viata amoroasa tumultuoasa, fiind cunoscut pentru relatiile sale extraconjugale. Viata sa a fost adesea reflectata in operele sale, care exploreaza teme precum autoiluzia, insatisfactia, familia si viata suburbana. De asemenea, Cheever a fost o figura controversata in viata culturala americana, in special datorita modului in care a abordat temele sociale si morale in lucrarile sale.
Iata cateva dintre cele mai importante opere ale lui John Cheever, cu anul publicarii si cateva detalii despre fiecare: „Cronica familiei Wapshot” (1957) - Primul roman al lui Cheever, care a castigat Premiul National al Cartii pentru fictiune. Este o poveste complexa despre o familie din New England si a fost apreciat pentru modul in care exploreaza relatiile familiale si provocarile societatii americane. „Scandalul familiei Wapshot” (1964) - Continuarea romanului Cronica familiei Wapshot, care continua povestea familiei Wapshot. Este o lucrare despre schimbarile sociale si morale din America postbelica, cu o tema recurenta despre autoiluzia si esecul personal. „Inotatorul” (1964) - O nuvela foarte cunoscuta, care exploreaza teme precum autoamagirea si dorinta de evadare. Personajul principal, un barbat care inoata din piscina in piscina in orasul sau suburban, descopera treptat realitatea cruda a vietii sale. „Parcul Bullet” (1969) - Un roman despre viata suburbana americana, Parcul Bullet exploreaza temele alienarii si izolatiei, abordand, de asemenea, conflictele dintre generatii si crizele de identitate personala. „Falconer” (1977) - Un roman despre un barbat care se afla intr-o inchisoare din statul New York, unde incepe o relatie cu un alt prizonier. Lucrarea abordeaza teme de libertate, inchisoare si auto-descoperire. 6. „Povestirile lui John Cheever” (1978) - O colectie care reunește cele mai reprezentative povestiri ale sale, incluzand unele dintre cele mai celebre lucrari ale sale, precum „Inotatorul” si „Marele radio”. Aceasta colectie este un exemplu al talentului sau de a surprinde esenta vietii suburbane si a complexitatii relatiei umane.
John Cheever a fost privit de catre criticii literari ca un autor important al literaturii americane din a doua jumatate a secolului XX. Scrierile sale, in special cele care abordeaza viata suburbana, alienarea si complexitatile relatiei umane, au fost adesea apreciate pentru profunzimea psihologica si observarea atenta a detaliilor cotidianului. Criticii au remarcat, in mod special, stilul sau narativ rafinat, caracterizat printr-o proza limpede si o atentie la nuantele emotionale. In acelasi timp, Cheever a fost considerat un autor al contrastelor, capabil sa adanceasca latura intunecata a vietii americane in ciuda aparentei sale idilicitate. Desi a fost apreciat pentru capacitatea de a captura esenta vietii suburbane, unii critici au considerat ca teme ca alienarea si criza identitatii sunt tratate intr-un mod uneori excesiv de pesimist. Totodata, in ciuda succesului sau in domeniul povestirilor scurte, Cheever nu a reusit intotdeauna sa capteze aceeasi admiratie cu romanele sale, iar unele dintre lucrarile sale mai tarzii au fost mai putin apreciate.
Opere: „Cronica familiei Wapshot” (1957), „Scandalul familiei Wapshot” (1964), „Inotatorul” (1964), „Parcul Bullet” (1969), „Falconer” (1977), „Povestirile lui John Cheever” (1978), „Nunta de duminica” (1982), „Ultima povestire” (1984).