Filtre:
Edituri
 Gallimard(2) Rao(2) Litera(1)
Pret
An aparitie
20062008
Limba
 Romana(3) Franceza(2)
Coperti
 Brosate(4) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii

Filtrează
Carti Jonathan Littell
Ordonează
Pagina: 1
Carti Jonathan Littell
Despre Jonathan Littell

Scriitor si regizor franco-american. S-a nascut la 10 octombrie 1967, la New York.  S-a nascut Intr-o familie de evrei care a emigrat In SUA la sfarsitul secolului al XIX-lea. Tatal sau este scriitorul Robert Littell, autor a numeroase romane de spionaj. Baiatul s-a nascut In New York, dar la varsta de trei ani el si parintii sai s-au mutat In Franta. Aici, viitorul scriitor a absolvit liceul, iar apoi s-a Intors In Statele Unite pentru a studia la prestigioasa Universitate Yale.

In timpul studiilor sale, Lyttell a scris prima sa carte, Bad Voltage (1989). Aceasta lucrare de science-fiction a trecut relativ neobservata. In aceeasi perioada l-a cunoscut pe renumitul autor William Burroughs. Celebrul eseist l-a indemnat pe tanar sa se familiarizeze cu opera unor mari scriitori precum Louis-Ferdinand Celine, Samuel Beckett si Maurice Blanchot. In timp, Jonathan a absorbit toata literatura necesara si, timp de cateva luni, s-a cufundat In studiul operei maestrilor cuvantului. Operele citite mai tarziu au avut o influenta puternica asupra stilului scriitorului.

In 1994, Jonathan Littell s-a alaturat organizatiei umanitare internationale Fight Hunger. Impreuna cu alti specialisti a lucrat In Bosnia si Hertegovina, Cecenia, Republica Democratica Congo, Rusia. In ianuarie 2001, Littell a cazut victima unei ambuscade cecene, In timpul careia a fost usor ranit. De atunci, a decis sa renunte pentru a se concentra asupra scrisului.

In 2006, el si-a lansat oficial noua sa carte, Les Bienveillantes. Romanul relateaza povestea celui de-al Doilea Razboi Mondial si, In special, a Frontului de Est. In opera sa literara, Lyttell a adunat amintirile fictive ale unui ofiter elocvent pe nume Maximilian Aue.

In cadrul unei prezentari, Jonathan a spus ca ceea ce l-a inspirat sa scrie a fost o fotografie a lui Zoya Kosmodemyanskaya. In plus, el a preluat unele dintre idei din filmul Shoah, al lui Claude Lanzmann, dedicat Holocaustului. Pentru romanul sau, Littell a castigat prestigiosul premiu Goncourt si Marele Premiu al Festivalului Academiei Franceze. Pana la sfarsitul anului 2007, cartea se vanduse In peste 700.000 de exemplare In Franta.

Romanul Les Bienveillantes a fost urmat de Etudes (2007), care cuprinde patru povestiri (Un dimanche d'ete, L'attente, Entre deux avions, Fait accompli). In 2009, Littell a publicat Le Sec et l'Humide, urmat de Une vieille histoire (2014), un roman experimental care exploreaza temele memoriei si identitatii prin povestea unui barbat bantuit de o amintire din copilarie.

In anul 2016 realizat filmul documentar The Wrong Elements, despre copiii soldati din Uganda. Filmul a fost proiectat In afara competitiei la Festivalul de Film de la Cannes din 2016. Juriul a fost uimit cand a aflat ca aceasta este primul sau film regizat. De altfel, principalilor critici de film le-a fost greu sa creada ca Littell abia Incepea sa faca primii pasi In cinematografie.

In prezent, Jonathan continua sa-si perfectioneze competentele ca regizor. In paralel cu activitatile sale de scriere si regie, sustine In mod regulat conferinte pe teme istorice In muzee importante din Franta si Statele Unite. Scriitorul american locuieste In Brazilia Impreuna cu sotia sa si cei doi copii.

Opera: Bad Voltage (1989); Les Bienveillantes (2006, Binevoitoarele); Etudes (2007); Recit sur rien (2009); En pieces (2010); Une vieille histoire (2012); Une vieille histoire. Nouvelle version (2018) - fictiune. Le Sec et l'Humide (2008); Tchetchenie, An III (2009); Triptyque : Trois etudes sur Francis Bacon (2010); Carnets de Homs (2012); De l'agression russe. Ecrits polemiques (2022) – eseuri si povestiri.
Cărți populare scrise de Jonathan Littell: Binevoitoarele

sus