Născut pe 19 ianuarie 1946 la Leicester, Anglia, Julian Patrick Barnes este un romancier, eseist, critic literar și jurnalist. Cunoscut pentru stilul său ironic și rafinat și pentru combinația dintre ficțiune, eseu și autobiografie, Barnes este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori britanici contemporani, tradus în peste 30 de limbi. A avut o căsnicie de peste 30 de ani cu Pat Kavanagh, agent literar, care a decedat în 2008. Pierderea soției sale a avut un impact imens asupra lucrărilor sale ulterioare, în special în ceea ce privește gândurile despre suferință, timp și pierdere.
A urmat City of London School, apoi a studiat franceza și rusa la Magdalen College, Oxford. După terminarea studiilor, a lucrat ca lexicograf pentru Oxford English Dictionary, apoi critic literar și TV pentru The New Statesman și The Observer. Julian Barnes a câștigat recunoaștere în anii ’80, fiind legat de literatura postmodernistă britanică, alături de scriitori precum Ian McEwan și Martin Amis. Printre cele mai importante cărți ale sale se numără „Metroland”, lucrarea sa de debut, „Papagalul lui Flaubert”, roman complex despre viața și opera lui Gustave Flaubert, „Nimicul de temut”, un eseu despre frica de moarte și „Sentimentul unui sfârșit”, câștigător al Man Booker Prize, un roman despre memorie, vină și iluzie. A fost nominalizat de mai multe ori la premii internaționale de prestigiu, este câștigătorul a multor premii literare precum Man Booker Prize și Prix Médicis étranger și a fost decorat în 2004 cu titlul de „Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor” în Franța.
„O istorie a lumii în 10 capitole și jumătate” este una dintre cele mai îndrăgite lucrări ale autorului Julian Barnes, o colecție de povești, eseuri, gânduri și parabole, toate legate de modul în care oamenii percep și rescriu istoria. Barnes rescrie sau reinterpretează evenimente și mituri precum Potopul lui Noe, naufragiile, cruciadele, dar și expedițiile religioase sau științifice, din unghiuri neobișnuite, adesea absurde sau ironice. Capitolele vorbesc despre cruzime, frică, fanatism, nevoia de sens, dar și despre dragoste – uneori singurul element sincer într-o lume plină de haos. Barnes susține că istoria este mai degrabă o poveste decât o simplă realitate și este influențată de persoana care o relatează într-un anumit mod și cu un anumit scop. Fiecare capitol vine cu o poveste și un stil propriu; de la naufragii reale până la povești absurde despre paradis, cartea oscilează între tragic și comic, între scepticism și speranță.
„O istorie a lumii în 10 capitole și jumătate” a fost publicată inițial în anul 1989 și a fost tradusă în numeroase limbi. În limba română a fost publicată în mai multe ediții, inclusiv Rao (2003), Nemira (2011 și 2019).