Manifestul Partidului Comunist


Karl Marx - Manifestul Partidului Comunist
Probabil cea mai importantă scriere politică din istoria universală, lucrarea lui Marx este comentată și discutată chiar și astăzi, la secole distanță. Scrisă într-o vreme complicată din punct de vedere socio-politic, opera vine să încununeze munca extraordinară a lui Marx, în colaborare cu Fredrich Engels. Opera este tradusă astăzi în peste 30 de limbi de circulație internațională și masiv distribuită la nivel european, studiată în cele mai importante centre universitare.
Susținător al comunismului, pe care, mai apoi, avea să-l deghizeze în socialism, Marx vine cu o pledoarie interesantă, scrisă la debutul Revoluțiilor în Europa. Între 1848-1849, lupta de clasă era aprigă, iar principiile comuniste lua amploare de la o zi la alta. Autorul nostru aduce în prim plan principalele teorii ale doctrinei comuniste, care începuse să ia amploare în Europa. Lupta de clasă, privatizarea, concepția materialistă a istoriei sunt numai câteva din ideile de bază ale lucrării, care va domina lumea academică.
Autorul nostru vorbește cu ardoare despre diferențele claselor sociale, despre forța proletariatului și despre puterea pe care societatea i-a oferit-o țărănimii. Toate aceste idei și practici pe care Marx înșiși le susține sunt astăzi de neacceptat, dar, având în vedere epoca în care au fost scrie, este de înțeles care a fost impactul lor asupra societății germane timpurii. 
Adesea, ideologia marxistă se întrepătrunde fundamental cu principiile comuniste, care vor acapara ulterior statele din Europa de Est. Treptat, intelectualii veacului vor face comparații acerbe între ideile lui Marx și cele susținute de marii conducători ai lumii. Autorul nostru evocă în cele aproximativ 23 de pagini de eseu o societate de neînțeles la momentul actual. El vorbește despre subjugarea maselor, despre consumul excesiv al materiilor prime și despre utilizarea forței în anumite contexte. De asemenea, Marx susținea cultul personalității unui singur conducător, obicei preluat mai târziu de statele comuniste și aprecia munca sistematizată în fabrici și colective agricole.
El mai vorbește despre dezvoltarea unor industrii prime, care ar genera forță de muncă capabilă și menită să aducă o maximizare a profitului pentru societate. Cumva, ideile sale despre o bună guvernare sunt o îmbinare între autocrație și comunism. E drept, va fi aspru criticat în epoca modernă, dar apreciat în vremurile la care scria aceste rânduri.
Ideile lui Marx nu mai sunt de actualitate, dar au un punct de plecare pozitiv, iar raționamentul său nu era întru totul eronat. Dacă privim în societatea zilelor noastre vom observa aceeași discrepanță între clasele sociale și aceeași lipsă de angajare a politicienilor în problemele latente ale societății guvernate. Experții în relații internaționale încă propun studierea acestui manuscris și nu numai de către studenții facultăților de profil, ci de toți cei care caută să înțeleagă prin ce transformări a trecut societatea în care trăim de-a lungul vremurilor.
Ideologia lui Marx este, fără doar și poate, inteligentă, dar destul de agresivă, iar conceptele sale nu pot fi aplicate într-o lume bazată pe digitalizare și aflată în plin progres. Totuși, cartea este o lectură obligatorie pentru cei care vor să cunoască începuturile socio-economice ale lumii noastre. Pe site, lucrarea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1968), Facla (1999), Meridiane (1998).


sus