Karl R. Popper - Societatea deschisa si dusmanii ei
Un stat democratic este acela în care libertatea și drepturile tuturor cetățenilor sunt părți respectate în orice circumstanță. Când un stat liberal duce o politică sănătoasă de guvernare, acesta leagă relații diplomatice puternice cu alte state și încheie tratate ori acorduri, care aduc beneficii pentru ambele tabere. Acesta este statul ideal, spune Popper, iar de la Antichitate până în zilele noastre ideea despre stat ca națiune s-a schimbat de nenumărate ori. Dacă în vechile cetăți grecești, poporul era consultat prin adunările în Agora cu privire la certe modificări legislative și politice, astăzi statele au un întreg aparat legislativ care să ușureze acest proces anevoios. Astăzi vorbim despre guvern și parlament ca despre două entități diferite, dar care au ca scop un singur lucru: bunăstarea cetățeanului și respectarea drepturilor acestuia. Astăzi vorbim despre lume ca un întreg, dar divizăm lumea în state democratice și, destul de puține, state comuniste. Diferența dintre acestea o fac conducătorii și programele lor de guvernare, ori corupția joacă, de asemenea, un rol cheie în formarea unei societăți. Discuțiile despre inegalitățile dintre state sunt interminabile, iar istoria a avut grija să ne ofere câteva episoade fierbinți, care au dus la crize politice periculoase, poate chiar la războaie civile ori revolte masive. De la finele celui de al doilea Război Mondial și până în zilele noastre, societatea globalizată nu a mai înfruntat un conflict armat de mare anvergură. Am putea crede că trăim într-o lume pașnică, dreaptă și nu suntem vizați de pericole ascunse. Lucrarea lui Popper vine însă cu o idee oarecum nouă și ne prezintă riscurile societății moderne și pericolele care vizează statele lumii.
Cartea conține o serie de trimiteri către cele mai importante și fructuoase democrații ale lumii, iar autorul dedică un capitol întreg Germaniei ori Statelor Unite. Însă cu cât un stat este mai puternic, cu atât dușmanii săi se înmulțesc. Aici autorul atrage atenția asupra amenințării reprezentate de grupările teroriste, care luptă în numele unei religii închipuite, contestată de statele libere și tolerată de cele mai puțin democratice. De asemenea, avem un întreg capitol care tratează problema loviturilor de stat, iar scriitorul concluzionează că numai recurgând la acestea, pot unele state să se elibereze de sub tirania conducătorilor. Cartea conține o serie de exemple celebre, de la scandaluri politice fără precedent, până la căderea comunismului est european, iar revoluția socială este și ea tratată cu tact.
Popper reușește să schițeze interesant fața hâdă a lumii în care trăim, anticipând chiar schimbări și crize politice viitoare. La numai un click distanta, pe site-ul anticariatului nostru, cartea se regăsește în mai multe ediții, după cum urmează: Humanitas (2005), Humanitas (1993).


sus