Kim Stanley Robinson - Marte rosu
Kim Stanley Robinson s-au născut pe 23 martie 1952 în orașul Waukegan din Statele Unite. Încă de mic copil a cochetat cu lumea literară, urmând să urmeze Facultatea de Litere din California unde a obținut și un doctorat ce trata detaliat romanele lui Phillip K. Dick. În 1984 va publica primul roman numit "Malul sălbatic" care va fi primul volum al trilogiei "Three Californias", serie ce l-au adus în atenția publicului și l-a ajutat să obțină numeroase premii. Dacă tot vorbim de premii, trebuie să menționăm câteva dintre cele mai importante cum ar fi Nebula, Premiul Hugo, Premiul BSFA sau Premiul Gigamesh.
Autorul a avut un moment în viață în care a devenit pasionat de planeta Marte. Timp de 15 ani a studiat și cercetat tot ceea ce NASA sau oamenii de știință făcuseră deja, doar pentru a se convinge că au dreptate. Așa a luat naștere trilogia Marte care a devenit un bestseller internațional și al cărei volum îl vom rezuma mai jos.
Romanul "Marte Roșu" a fost publicat pentru prima oară de către editura Spectra în 1992, în limba engleză și face parte din trilogia "Marte". În limba română apare 4 ani mai târziu la editura Nemira, fiind urmată de edițiile din 2006 și 2013.
Ne aflăm în 2026 când cea mai mare navă interplanetară construită vreodată, Ares, călătorește pe Marte pentru a primi la bordul său sute de coloniști marțieni. Navă a fost construită cu atenție, rezervoarele de combustibil au fost făcute în așa fel încât să o păstreze în spațiu, dar să nu îi permită să orbiteze Pământul până ce misiunea nu e dusă la bun sfârșit. Cei ce se vor imbarca sunt în mare parte americani sau ruși, dar mai există și câțiva europeni pricepuți cum ar fi Michel Duval. Ajunși acolo, încep să proiecteze terenul care în cele din urmă se va numi Underhill, iar cu ajutorul Nadiei Cherneshevsky relațiile încep să prindă contur între coloniști. Detaliile terraformării sunt povestite de Saxifrage Russell cunoscut ca Sax, care crede că prezența lor acolo este foarte importantă în perpetuarea speciei.  Pe de altă parte, Anne Clayborne susține că ei nu au nici un drept să aducă schimbări pe noua planetă fiindcă marțienii și pământenii nu vor fi niciodată la fel.
Deciziile științifice, precum și noul sistem de credințe, sunt dedicate promovării vieții și au primit denumirea de poziția "Verde". Deciziile științifice ale lui Claybourne sunt cunoscute că poziția "Roșie" iar de aici va începe armaghedonul între cele două tabere. Decizia câștigătorului va trebui luată de Organizația Națiunilor Unite pentru Afaceri Marte care dă undă verde pentru teraformare și proiectează un nou set de reguli pentru că Marte să fie mai apropiat de Terra. Multe lucruri se vor schimba chiar și pe Terra pentru că pentru demararea unui asemenea proiect, cetățenii vor trebui să se supună unui nou regim de conducere.
Romanul a câștigat premiile Nebula Award în 1993 și British S. F. Association Award în același an. Doar această parte a trilogiei a fost transpusă în serialul cu același nume din 2015 în regia lui Vince Gerardis.


sus