Filtre:
Edituri
 Editura de Stat pentru Literatura si Arta(2) Herald(1) Garnier Freres(1) Piccolino(1) Saeculum(1) Leda(1) Mondero(1) Literatura Artistica(1) Editura pentru Literatura(1) Univers(1)
Pret
  5 - 10 Lei (2)  10 - 20 Lei (2)
An aparitie
19302016
Limba
 Romana(10) Franceza(1)
Coperti
 Brosate(8) Cartonate(3)
Colectii
 Clasicii Literaturii Universale(3) Galeria de Proza(1) Biblioteca pentru toti(1)

Filtrează
Carti Lucius Apuleius
Ordonează
Pagina: 1
Carti Lucius Apuleius
Despre Lucius Apuleius

Filosof si retor platonician nascut in jurul anului 124. Fiul unuia dintre principalii functionari, a primit o educatie excelenta, mai intai la Cartagina si ulterior la Atena. Vorbea fluent greaca si latina si cunostea bine si literatura scrisa in ambele limbi. El este cel mai bine cunoscut pentru Magarul de aur, o lucrare in proza care a avut influenta mult timp dupa moartea sa. Apuleius si-a continuat studiile de literatura, gramatica, retorica si filozofie in Cartagina, Atena si Roma.

Pe langa subiectele obisnuite pentru un savant al epocii sale, Apuleius a avut un interes aproape antropologic pentru religiile mediteraneene ale vremii sale, in special in regiunea de est a Mediteranei in care a calatorit. Dupa ce a locuit si a predat o vreme la Roma, dorinta de a calatori l-a condus la Alexandria. Pe drum a fost nevoit sa opreasca la Oea (Tripoli), unde a facut cunostinta cu o vaduva instarita, Aemilia Pudentilla, cu care s-a casatorit ulterior.

Moartea prematura a sotiei sale a trezit suspiciuni in familie, care i-au intentat proces lui Apuleius acuzandu-l ca s-a folosit de magie cu scopul de a o convinge pe Pudentilla sa se casatoreasca cu el pentru a-i mosteni averea. La aceasta acuzatie, Apuleius a raspuns cu ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Apologia sau De magia.

Apuleius incepe Apologia descriind caracterul acuzatorilor sai si explicand de ce a simtit necesar sa raspunda la acuzatii. Apoi respinge acuzatiile mai mici prin poezii de dragoste si saracie inainte de a raspunde acuzatiei de magie. Sectiunea finala a Apologiei este un argument care nu lasa pe nimeni sa se indoiasca de inocenta sa, explicand in acelasi timp interesul sau pentru magie.

Deoarece decizia lui Claudius Maximus (proconsulul), a fost pierduta, parerile oamenilor de stiinta sunt impartite in privinta achitarii lui Apuleius. Cu toate acestea, se stie ca Apuleius s-a intors la Cartagina, unde si-a reluat cariera. A fost ales preot privincial al cultului imperial, calitate in care a ocupat o pozitie proeminenta in consiliul provincial – avea datoria de a colecta si gestiona fondurile pentru templurile cultului si de a supraveghea jocurile din amfiteatru. La fel ca sofistii greci, Apuleius a tinut prelegeri despre filosofie si retorica. In cinstea lui au fost ridicate statui (la Cartagina, Oea). Nu se cunoaste anul mortii sale.

Opera: Apologia/De magia (Apologia. Despre magie); De Deo Socrates; Metamorfoza (Magarul de aur); De Platone et Eius Dogmate (Despre doctrina lui Platon); De Mundo.
Cărți populare scrise de Lucius Apuleius: Magarul de aur

sus