„Legende sfinte” semnată de Mihail Sadoveanu este o colecție de povestiri cu tematică religioasă și moralizatoare, inspirate din Biblie, folclor și tradiția creștin-ortodoxă. Stilul narativ oferit de autor este sobru, poetic și plin de înțelepciune, cu accent pe valorile umane precum credința, smerenia, iertarea și bunătatea. Volumul reunește mai multe povestiri care readuc, într-un limbaj artistic și profund românesc, întâmplări și personaje din lumea creștină. Sadoveanu adaptează cu sensibilitate și înțelepciune legende legate de viața lui Iisus Hristos, a Maicii Domnului, a apostolilor sau a sfinților, oferind explicații simbolice sau morale despre suferință, mântuire și iubire divină.
Ceahlăul este una dintre primele povestiri și explică, în manieră legendară, originea muntelui Ceahlău, descris ca un loc sacru în care Dumnezeu a coborât pe pământ, semn al legăturii dintre divinitate și natura românească.
O lacrimă pe obrazul lumii, o altă scriere din acest volum evocă suferința lui Hristos pe cruce și compasiunea cosmică, sugerând că însăși natura a plâns moartea Sa. Este o poveste simbolică despre iubirea absolută și suferința pentru mântuirea lumii.
Fântâna dintre plopi este o legendă despre o fântână sfântă, cu ape tămăduitoare, ce apare în urma unui gest de credință și jertfă. Este o parabolă despre binecuvântarea adusă de credință.
Sfântul Ilie povestește despre transformarea profetului Ilie într-un sfânt care cutreieră cerul cu carul său de foc, fiind simbolul dreptății divine.
Cine l-a răstignit pe Hristos este o meditație asupra vinovăției colective și personale a oamenilor în fața suferinței lui Hristos. Nu doar romanii sau iudeii, ci întreaga omenire este responsabilă pentru păcat. Sadoveanu transmite că viața omului are sens doar prin apropierea de Dumnezeu, prin suferință asumată, smerenie și dragoste pentru semeni. Legendele au rol educativ și spiritual, oferind modele de comportament moral și religios.
Toate aceste legende reinterpretate sunt aduse în prim plan de autor cu o acuratețe extraordinară, în care el are puterea de a surprinde lumea din jur și de a-i oferi un nou sens. Pledoaria sa este de-a dreptul extraordinară, iar scrierea va fi extrem de apreciată la nivel internațional, ba chiar va fi tradusă în mai multe limbi străine și va deveni un reper al folclorului nostru autentic. Emoția și claritatea cu care autorul aduce viața tradițională în prim plan ne transpune și pe noi în poveste, iar personajele sunt din ce în ce mai importante pentru noi. Trecem de la o istorioară la alta și avem de-a face cu fel și fel de personaje care ne determină să ne îndrăgostim de viașa simplă, de portul popular și de tradițiile de odinioară. De la un capitol la altul, autorul trece agale și reușește să cucerească audiența cu fiecare nou mesaj pe care caută să ni-l transmită. Revenim alături de acesta la copilărie, la simplitate, la iubire. Fiecare poveste ne marchează și rămâne cu noi vreme îndelungată după ce o citim.
Pe site-ul nostru, la un click depărtare, cartea este de găsit în mai multe ediții: Univers (2001), Editura pentru Literatură (2003).