Filtre:
Edituri
 Polirom(19) Olivier Orban(3) Putnam(2) Univers(2) Albion(1) Wahlstroms(1) Remus Cioflec(1) Pentru Literatura Universala(1)
Pret
  10 - 20 Lei (1)  20 - 50 Lei (4)
An aparitie
19432023
Limba
 Romana(24) Franceza(3) Engleza(2) Suedeza(1)
Coperti
 Brosate(24) Cartonate si supracoperta(5) Cartonate(1)
Colectii
 Top 10+(7) Biblioteca Polirom(5) Meridiane(1)

Filtrează
Carti Mika Waltari
Ordonează
Pagina: 12
Carti Mika Waltari
Despre Mika Waltari

Este un scriitor prolific finlandez, cel mai cunoscut pentru romanele sale istorice, in special The Egyptian (Egipteanul), care a aparut in 1945. Lucrarile lui Waltari au fost traduse in peste 30 de limbi. In general, este considerat unul dintre principalii scriitori finlandezi ai secolului XX. S-a nascut la 19 septembrie 1908 (Helsinki), si a fost fiul lui Toimi Armas Waltari, pastor luteran si profesor de scoala, si al lui Olga Maria Johansson.

Ramas orfan de tata la varsta de 5 ani, Waltari a crescut intr-o familie monoparentala cu doi unchi, doctorul in teologie Toivo Waltari si maestrul inginer Jalo Sihtola, ale carui cunostinte de arta au influentat dezvoltarea timpurie a lui Waltari. Mama lui Waltari a lucrat ca functionar public si i-a scolarizat pe cei trei fii. Waltari a studiat teologia la Universitatea din Helsinki, dar impotriva dorintelor mamei sale, s-a orientat spre studii de filosofie, estetica si literatura, obtinandu-si masteratul in 1929.

Primele eforturi literare ale lui Waltari au fost poezii religioase si povesti de groaza inspirate de Edgar Allan Poe. Sub pseudonimul lui Kristian Korppi - numele de familie Korppi (corbul) se referea la celebra opera a lui Poe - Waltari a compus poezii, a caror selectie a fost publicata in antologia Nuoret runoilijat (1926). Pseudonimul lui Waltari a fost inventat de Elina Vaara. In calitate de Kristian Korppi, el a scris si o colectie de nuvele, intitulata Kuolleen silmat (1926).

In 1927 a scris primul sau roman, Suuri illusioni (Marea iluzie, 1928), care i-a adus faima ca interpret al sentimentelor noii generati. Descrierea vietii boeme tinere si rebele din Helsinki a fost rapid tradusa in suedeza, norvegiana si estona.

Intre anii 1930 - 1940 Waltari a lucrat ca jurnalist si critic de literatura, scriind pentru mai multe ziare si reviste, printre care Maaseudun Tulevaisuus (1932-42) si Suomen Kuvalehti, principalul saptamanal ilustrat, unde a fost subeditor (1936 – 1938). In 1931 s-a casatorit cu Marjatta Luukkonen. Fiica lor, Satu, a devenit si ea scriitoare.

Cel mai mare succes artistic al lui Waltari inainte de razboaie s-a datorat romanului sau Vieras mies tuli taloon (Femeia si strainul), care a castigat primul premiu intr-un concurs in 1937 si a fost tradus in aproximativ zece limbi.

In timpul Razboiului de Iarna (1939-1940) si in Al Doilea Razboi Mondial (1941-1944) Waltari a lucrat la centrul de informatii guvernamental si a scris patru carti. Lucrarile sale despre ocupatia tarilor baltice si spionajul sovietic, inclusiv Neuvostovakoilun varjossa (1942), nu au fost retiparite dupa tratatul de pace cu Uniunea Sovietica - au fost considerate inflamabile din punct de vedere politic si au fost eliminate din biblioteci.

Scriitor rapid si talentat, Waltari a trecut cu usurinta de la un gen literar la altul. A scris romane de mister, poezii, nuvele, eseuri, basme, carti de calatorie, scenarii, piese de teatru si memorii. Rimele lui Waltari pentru benzile desenate Kieku si Kaiku, desenate de Asmo Alho, au castigat cititori de la copii la adulti. Unele dintre textele sale Waltari le-a scris in colaborare cu Armas J.Pulla.

Din cauza ritmului de viata alert, Waltari a suferit de insomnie si depresie si a fost tratat in spital de mai multe ori. Alaturi de prietenii sai din cercurile literare, teatrale si de arta, a baut periodic si se retragea la tara pentru a scrie. Pentru a demonstra criticilor calitatea operei sale, Waltari a participat in anii 1930 la mai multe concursuri literare, castigand premiile I si II.

Ultimele doua romane ale lui Waltari povestesc despre istoria timpurie a crestinismului: Valtakunnan salaisuus (titlul in engleza: Secretul regatului 1959) si Ihmiskunnan viholliset (titlul in engleza: The Roman 1964). In 1957 el a devenit membru al Academiei Finlandeze, iar in 1970 a primit titlul de doctor honoris causa al Universitaţii din Turku. in 1979, la Helsinki, Mika Waltari s-a stins din viaţa.

Opera: Kuolleen silmat (1926); Suuri illusioni (Marea iluzie, 1928); Kiinalainen kissa (Motanul chinez, 1932); Turms, kuolematon (Etruscul, 1955); Sinuhe egyptilainen (Egipteanul, 1937); Valtakunnan salaisuus (Secretul imparatiei, 1959); Johannes Angelos, Hanen paivakirjansa Konstantinopolin valloituksesta (Amantii din Bizant, 1952); Ihmiskunnan viholliset (1964, Romanul).
Cărți populare scrise de Mika Waltari: Secretul imparatieiRomanulEtrusculEgipteanulAmantii din BizantMikael Karvajalka

sus