Cartea autobiografică “Am fost medic la Auschwitz”, “Dr. Mengele boncoló orvosa voltam az Auschwitz-i krematóriumban”, în limba maghiară, de Nyiszli Miklos, a apărut în anul 1946, la editura maghiară Magvető, din Nagyvárad (Oradea), Austro-Ungaria, fiind opera de debut a autorului, unul dintre cei care au fost încarcerați în interiorul lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, acesta având parte de o multitudine de experiențe șocante, după ce ajunge să lucreze ca doctor al lagărului, stând în apropierea celui supranumit ”Îngerul morții”, doctorul Josef Mengele.
Decizia importantă de a lucra ca doctor pe lângă Mengele, îl fac să păstreze speranța vie, punându-și în gând salvarea de la moarte a familiei, astfel că, după ce trece printr-un test macabru, ajunge să lucreze alături de alți medici, pentru cel supranumit “Îngerul morții”.
Opera structurată în 38 de capitole, ajunge să fie tradusă în limba engleză, la începutul anilor ’60, fiind intitulată “Auschwitz: A Doctor's Eyew Account”.
În România, opera apare în anul 1965, la editura pentru Literatură, în format broșat și cartonat, având o traducere de Lucia Nasta, iar printre alte edituri care publică opera, putem aminti de editura Eminescu, 1971, în format broșat sau editura Aquila 93, 1998, în format broșat.
Miklos Nyiszli s-a născut la data de 17 iunie 1901, în Șimleu Silvaniei, județul Sălaj, aflat pe atunci în componența Austro-Ungariei, fiind un medic și un scriitor de origine evreiască, prima și cea mai importantă operă de memorialistică a acestuia, fiind “Am fost medic la Auschwitz”, o rememorare a atrocităților din lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, acolo unde a fost închis din luna mai a anului 1944.
Miklos studiază la “Universitatea Friedrich Wilhelm din Breslau”, Germania, pe atunci, acum Polonia, fiind atras de medicină, acesta obținând diploma de medic în anul 1929, având specializarea medicină legală.
Începe mai apoi să lucreze în Oradea ca medic, fiind cel care se ocupa de elucidarea cauzelor unor decese suspecte.
În anul 1942, el, împreună cu familia acestuia, soția și fiica sa, sunt trimiși la un lagăr din Desze (Desești), acolo unde lucrează în condiții grele timp de doi ani, iar din 1944, aceștia ajung la celebrul lagăr din Polonia, soarta familiei schimbându-se iremediabil.
În anul 1946, după ce scapă din lagăr, se întoarce în Oradea, unde scrie celebra lui operă, precum și alte opere variate, nemaiputând să activeze ca medic, în urma celor întâmplate în lagăr.
Printre cele mai importante opere ale autorului, putem aminti de “Az auschwitzi pokol”, “Iadul din Auschwitz”, 1947 sau alte traduceri realizate post mortem în peste cinci limbi internaționale, având parte și de numeroase ecranizări.
Cartea autobiografică “Am fost medic la Auschwitz” de Nyiszli Miklos reprezintă o readucere aminte cronologică a tuturor atrocităților prin care medicul Nyiszli Miklos, a trecut, atunci când a fost încarcerat alături de familie în lagărul de la Auschwitz, aceste relatări reprezentând elemente ce au contat mai târziu în întocmirea rechizitoriului în ceea ce privește Procesul de la Nurnberg, când cei implicați în atrocități, au fost judecați.
Autorul pornește în această călătorie macabră, prin prezentarea momentului când el, împreună cu familia acestuia, sunt luați de trupele naziste și transportați timp de patru zile spre lagăr, fiind aduși în finalul lunii mai 1944, la Auschwitz, acolo unde Miklos, avea să trăiască experiențe macabre și de o cruzime ieșite din comun.
Ajuns în lagăr, nazișii, îi întreabă pe cei încarcerați dacă au profesat ca medici, astfel că Miklos, face un pas în față și ajunge să treacă printr-un test, constând în două autopsii.
După ce trece testul, ajunge să lucreze pentru “Sonderkommando”, echipă care se ocupă de transportarea și arderea cadavrelor, Mengele fiind cel care conduce această operațiune, alături de alți ofițeri SS.
Chiar dacă această echipă “Sonderkommando”, este privilegiată, nu toți dintre aceștia duc o viață bună, în timp, o parte din echipă, fiind condamnată la moarte, alături de ceilalți evrei încarcerați.
Tot ceea ce prezintă autorul în cele peste 200 de pagini, au adus în fața omenirii o față neștiută a atrocităților din lagăr, autorul fiind unul dintre primii supraviețuitori care au pus pe foaie aspectele cu care acesta s-a confruntat, fiind alături de unul dintre cei mai oribili criminali ai secolului al XX-lea, în persoana lui Josef Mengele.


sus